KRONOLOJİ

  • 1 Ocak

    Bulgaristan AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı üstlendi. Yeni bir üçlü başkanlık dönemini başlatan Estonya’dan sonra başkanlığı devralan Bulgaristan, 1 Ocak-30 Haziran 2018 tarihleri arasında bu görevi sürdürdükten sonra, 1 Temmuz 2018’de dönem başkanlığını Avusturya’ya devredecek.. Kendi tarihsel ve kültürel değerlerini, Birliğin değerleriyle özdeşleştirerek ülkenin milli sloganını AB Konseyi dönem başkanlığı sloganı haline getirdi: “Birlikten kuvvet doğar.” 27 üyeli AB’nin geleceği üzerine kabul edilen Bratislava Yol Haritası ile Roma Deklarasyonu’ndaki vaatlere olan bağlılığının altını çizen Bulgaristan, dönem başkanlığı için dört öncelik alanı belirlediğini açıkladı: Avrupa’nın geleceği; güvenlik ve istikrar; Batı Balkanlar ve dijital ekonomi.

    1 Ocak

    13 Ocak

    Avrupa Komisyonu, PSD2 (Payment Services Directive - Ödeme Hizmetleri Sağlayıcısı) isimli tüzükte yaptığı değişiklikle 13 Ocak 2018 tarihinden itibaren tüketicilerin online alışverişlerde ödedikleri kredi ve banka kartlarından alınan komisyon uygulamasının kaldırıldığını açıkladı.

    23-26 Ocak

    Davos Zirvesi olarak anılan, Dünya Ekonomik Forumu tarafından düzenlenen yıllık toplantıların 48’incisi, “Parçalanan Dünyada Ortak Gelecek Oluşturmak” ana temasıyla gerçekleşti. Üç günlük zirveye toplam 110 ülkeden yaklaşık 3 bin kişi katılırken, katılımcıların yüzde 21’inin kadın siyasetçi, akademisyen, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve iş kadını olduğu bildirildi. Ayrıca Dünya Ekonomik Forumu buluşmalarında ilk defa toplantıyı düzenleyen yedi eş başkanın tamamen kadınlardan belirlenmesi, cinsiyet eşitliğinin toplantının gündemindeki önemini bir defa daha vurguladı. Toplantı programı, çok kutuplu bir dünyada hassas küresel problemlerin ortak çıkarlar doğrultusunda uluslararası işbirliği ile çözümüne odaklanırken, “Önce Amerika” sloganıyla korumacılık yanlısı tutumunu saklamayan ABD Başkanı Donald Trump dikkatleri üzerine çekti.

    23-26 Ocak

    27 Ocak

    Çekya’da Cumhurbaşkanlığı yarışını, göçmen karşıtı ve Rusya-Çin ekseninde politikalarıyla tanınan popülist lider Milos Zeman kazandı. 12-13 Ocak 2018 tarihlerinde ilk turu yapılan seçimlerde 9 adaydan hiçbiri seçimi kazanmak için gerekli olan yüzde 50'lik oy oranına ulaşamadı. Seçimlerin ikinci turunda oyların yüzde 52’sini alan Milos Zeman, ikinci aday Jiri Drahost’u geride bırakarak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi oldu. Bu seçimle birlikte 2013 yılından beri cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan Milos Zeman 5 yıl daha bu görevi sürdürecek. Cumhurbaşkanının 2013’ten itibaren halk tarafından seçildiği Çekya’da 8 milyon seçmenin yüzde 66,5’inin  oy verdiği kaydedildi. 

    27 Ocak
  • 1 Şubat

    Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosunun desteğiyle sanal ödeme yöntemi olan “Blockchain” teknolojisindeki kilit gelişmeleri izlemek için oluşturduğu AB “Blockchain Gözlem ve Forumu”nun açılışını yaptı.

    2 Şubat

    Avro Alanı’nda işsizlik oranı 2017  yılı aralık ayında kaydedilen yüzde 8,7 ile 2009’dan beri en düşük seviyeye indi.

    4 Şubat

    GKRY’de ikinci turu gerçekleşen başkanlık seçimlerinde, merkez sağ Demokratik Seferberlik Partisi’nin (DİSİ) adayı Nikos Anastasiadis, sol görüşlü Emekçi Halkın İlerici Partisi’nin (AKEL) desteklediği bağımsız aday Stavros Malas’ı geride bırakarak ikinci kez başkan seçildi. Seçimlerin 28 Ocak 2018 tarihinde gerçekleşen ilk turunda yarışan dokuz adaydan hiçbirinin oy çokluğunu elde edememesi üzerine oyların yüzde 35’ini alarak ilk sırada yer alan mevcut Rum lider Anastasiadis ve yüzde 30 ile ikinci sırada yer alan eski Sağlık Bakanı Malas, ikinci turda karşı karşıya gelecek isimler olmuştu. Yüzde 73’lük katılım oranıyla gerçekleşen 2018 seçimlerinin ikinci turunda da benzer bir tablo ortaya çıktı ve oyların yüzde 56’sını alan Anastasiadis beş yıl süreyle daha Rum Yönetimi’nin başkanı olmaya hak kazandı.

    4 Şubat

    5 Şubat

    Avrupa Komisyonu, kişilerin, malların, hizmetlerin ve sermayenin AB içerisinde serbest dolaşımını temel alan Tek Pazar ekonomisine geçişin 25’inci yılını kutladı.

    5 Şubat

    7 Şubat

    Avrupa Komisyonunun 7 Şubat 2018 tarihinde açıkladığı Kış Ara Dönem Ekonomik Tahmin Raporu AB ve Avro Alanı ekonomisinin mevcut durumuna ve kısa vadedeki geleceğine yönelik umut verici bir tablo ortaya koyuyor. Komisyonun son ekonomik tahmin raporunda açıklanan verilere göre AB ve Avro Alanı ekonomisi 2017’de kaydettiği yüzde 2,4 büyüme oranıyla son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu oran mali krizin ortaya çıkmasından bu yana AB’de kaydedilen en yüksek seviye olması itibarıyla dikkat çekerken mevcut durum ve gelecek açısından da olumlu sinyaller veriyor. Büyümede bu güçlü performansın devam ederek hem AB’de hem de Avro Alanı’nda 2018’de yüzde 2,3 ve 2019’da yüzde 2 oranında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Öte yandan önümüzdeki dönemde işsizlik ve kamu açığı oranları azalırken yatırımların da artması öngörülüyor.

    7 Şubat

    19 Şubat

    Avro Grubu Toplantısı’nda Yunanistan ve İrlanda’nın ekonomik durumları değerlendirildi. Toplantıda Avrupa İstikrar Mekanizması’nın Yunanistan ile yürütülen programın 3’üncü gözden geçirmesi hakkında bilgi verilerek ülkenin ekonomik programında üzerinde anlaşılan adımların atılmış olması memnuniyetle karşılandı. İrlanda’ya ilişkin olarak ise Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF tarafından yürütülen kurtarma programı sonrası sekizinci gözetim misyonunun ülkeye yönelik bulguları ele alınarak ülkenin gösterdiği güçlü ekonomik performans memnuniyetle karşılandı.

    Avro Grubu toplantısında ele alınan diğer bir başlık olan Ekonomik ve Parasal Birliğin Derinleştirilmesi konusuna ilişkin olarak, Haziran ayına kadar şu konular üzerinde çalışılması üzerinde büyük ölçüde anlaşmaya varıldı: Avrupa İstikrar Mekanizması’nın Tek Çözümleme Fonu’na garanti desteği sağlamaya yönelik muhtemel rolü; bu mekanizmanın programlarda ve kriz yönetimindeki görevleri ve etkileri; borçların sürdürülebilirliği ve araçların gözden geçirilmesi.

  • 1 Mart

    ABD Başkanı Donald Trump, ülkenin çelik ve alüminyum sektörü yöneticileriyle gerçekleştirdiği toplantının ardından ABD’nin yeni gümrük politikasıyla ilgili önemli kararlar açıkladı. Çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergisi uygulayacaklarını duyuran Trump'ın bu kararının Çin'in misillemesine neden olabileceği belirtilirken, AB'den de tepki geldi.

    AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker yaptığı basın açıklamasında, ABD’nin çelik ve alüminyuma ilişkin açıkladığı vergilerin ABD’nin yerel sanayisini koruma amaçlı olduğunu ve söz konusu kısıtlama önlemlerinin altında yatan ulusal güvenlik gerekçesinin ise yeterince güçlü verilere dayanmadığını belirtti.  AB ile ABD’nin ortak sorunu olan çelik arzı fazlası konusunun korumacı önlemler uygulanarak çözülmeye çalışılmasının bu sorunu daha da ağırlaştırdığını söyleyen Juncker, AB ile ABD’nin yakın güvenlik müttefiki olduğunu, bununla birlikte binlerce insanın istihdamını olumsuz etkileyecek olan söz konusu uygulama karşısında AB’nin çıkarlarını savunmak için kararlı ve tedbirli bir şekilde hareket ederek, DTÖ kurallarına uygun karşılık verilmesi amacıyla bir çalışma yürütüleceğini belirtti.

    Avrupa Komisyonunun Ticaret Politikasından Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström de ABD’nin uygulamaya koyduğu ek ithalat vergilerinin transatlantik ilişkiler ve küresel piyasalar üzerinde olumsuz etkilere yol açacağını, çelik ve alüminyum ithal eden sektörler ve ABD'li tüketicilerin seçeneklerini azaltarak, ödeyecekleri maliyeti artıracağını söyledi ve AB’nin en kısa süre içerisinde ABD ile anlaşmazlığın çözümü için DTÖ nezdinde istişare süreci işletme girişiminde bulunacağını ifade etti.

     

    1 Mart

    4 Mart

    İtalya’da gerçekleşen genel seçimleri, sistem karşıtı söylemlerin sahibi ve popülist sol eğilimli 5 Yıldız Hareketi’nin (M5S) 31 yaşındaki lideri Luigi Di Maio kazandı. Hiçbir partinin tek başına iktidara gelecek oyu alamadığı seçimlerde oyların yüzde 32,2’sini alarak seçimlerin galibi olan Maio’nun oy oranı da yüzde 40’ın altında kaldı. AB şüpheci, aşırı sağ parti Kuzey Ligi (Lega Nord) ise, oyların yaklaşık yüzde 18’ini alarak üçüncü sıraya yerleşti.

    Anayasal değişiklik teklifi referandumda reddedildikten sonra 2016 yılının aralık ayında başbakanlıktan istifa eden Matteo Renzi’nin lideri olduğu Demokratik Parti (PD), yüzde 19 oy ile büyük bir yenilgiye uğrarken birçok kere başbakanlık koltuğuna oturmuş Silvio Berlusconi de oyların ancak yüzde 14’ünü alabildi. 

    4 Mart

    8 Mart

    ABD Başkanı Donald Trump, ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle hem ithal alüminyuma hem de çeliğe ek gümrük vergisi getirecek kararı imzaladı. 23 Mart’ta uygulamaya giren karar ile ithal çeliğe yüzde 25, ithal alüminyuma ise yüzde 10 gümrük vergisi getirildi. Bir ticaret savaşı başlatma potansiyeline sahip bu karardan, ilk aşamada NAFTA üyesi Meksika ve Kanada’nın muaf tutulacağı belirtildi. Ek vergiler yürürlüğe girmeden bir gün önce ise, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer bu iki ülkeye ek olarak AB, Avustralya, Arjantin, Brezilya ve Güney Kore’nin de ABD ile devam eden çelik ve alüminyum görüşmeleri dolayısıyla getirilen gümrük vergilerinden 1 Mayıs’a kadar muaf tutulacağını duyurdu.

    8 Mart

    14 Mart

    24 Eylül 2017 tarihinde gerçekleştirilen federal seçimlerin sonrasında koalisyon kuramayan Alman liderler, 12 Mart tarihinde Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve SPD arasındaki görüşmeler sonucunda koalisyon anlaşması üzerinde uzlaşmaya vardı. “Avrupa için yeni bir uyanış, Almanya için yeni bir dinamik, ülkemiz için yeni bir birliktelik" başlığını taşıyan koalisyon anlaşmasının imzalanmasının ardından, Alman Parlamentosu Bundestag’da 14 Mart 2018 tarihinde yapılan oylama sonucunda Angela Merkel dördüncü defa Almanya’nın başbakanı seçildi. Böylece Merkel, Konrad Adenauer ve Helmut Kohl’den sonra en uzun süre başbakanlık yapan üçüncü kişi oldu.

    14 Mart

    18 Mart

    Rusya’da gerçekleşen devlet başkanlığı seçimlerini 2000 yılından bu yana ülkeyi yöneten Vladimir Putin yüzde 77’ye yakın oyla kazandı. Sekiz adayın yarıştığı seçimler sonucunda Putin altı yıl daha ülkeyi yönetmeye hak kazandı. Putin, böylece Stalin’den sonra en uzun süre görev yapan Rus lider olarak adını tarihe yazdırdı.

     

     

    26 Mart

    AB ile Türkiye arasında Liderler Zirvesi, AB Dönem Başkanlığı’nı yürütmekte olan Bulgaristan’ın Varna şehrinde gerçekleştirildi. Zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov bir araya gelerek, Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakereleri çerçevesinde ortak gündem başlıklarını ele aldı. Somut bir gelişme ortay çıkmamakla birlikte Varna toplantısı Türkiye ve AB’nin farklılıklarına rağmen bir araya gelerek ortak bir gelecek ve ortak hedeflerden söz edebilmeleri açısında önemli oldu. AB tarafı masaya demokrasi, hukukun üstünlüğü, hak ve özgürlükler alanındaki sorunları gündeme getirirken Türkiye tarafı ülkenin içinde bulunduğu güvenlik tehditlerinin AB tarafından daha iyi anlaşılması ihtiyacını ve vize serbestliği, Gümrük Birliği ve müzakere sürecine ilişkin beklentileri ortaya koydu.

    26 Mart
  • 4 Nisan

    AB’nin resmi istatistik kurumu Eurostat’ın açıkladığı verilere göre Şubat 2018’de Avro Alanı işsizlik oranı yüzde 8,5, AB’deki işsizlik oranı ise yüzde 7,1 ile 2008’den bu yana en düşük seviyeye indi. 

    4 Nisan

    Avrupa Komisyonu ve Avrupa Yatırım Fonu (AYF) AB’de yeni başlayan ya da işini büyüten yenilikçi işletmelere yatırımların desteklenmesi amacıyla Pan Avrupa Risk Sermayesi Fonların Fonu Programı’nı (Pan-European Venture Capital Funds-of-Funds programme -VentureEU) başlattı. Avrupa Komisyonu ve AYF, Avrupa risk sermayesi piyasasında altı fon şirketinin söz konusu tasarıya dâhil olduğunu açıkladı. AB’nin 410 milyon avro tutarında destek sağladığı fonun kamu ve özel sektörden 2,1 milyar avro tutarında yatırım çekmesi ve karşılığında AB genelinde 6,5 milyar avro tutarında yenilikçi işletmelere yatırım sağlayarak AB’de mevcut risk sermayesi tutarını 2 katına çıkarması bekleniyor.

    4 Nisan

    9 Nisan

    Türkiye’de hükümet, sağlık, savunma, metalürji, elektronik, otomotiv ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren 19 şirket için 23 projeye 33 milyar dolar tutarında bir teşvik paketi açıkladı. Söz konusu teşvikler sayesinde 34 bin doğrudan, 134 bin dolaylı istihdam yaratılması öngörülüyor. Ayrıca teşvik kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlara gümrük vergisi muafiyeti de getiriliyor.

    9 Nisan

    2010’dan beri Macaristan Başbakanı olan Viktor Orbán, yapılan genel seçimler sonrası yeniden başbakan seçildi.

    17 Nisan

    Avrupa Komisyonu, her yıl aday ülkeler için hazırladığı ülke raporlarını düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Avrupa Komisyonunun Genişleme Stratejisi altında düzenlenen Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye’ye ilişkin ülke raporları, Komisyonun 2015 yılında başlattığı yeni metodoloji kapsamında, ülkelerdeki durumun siyasi ve ekonomik kriterler ve müktesebat başlıkları açısından değerlendirilmesinin yanında, her alandaki mevcut durum ile son 1,5 yıldaki gelişmeyi özetliyor ve önümüzdeki süreçte ilerleme sağlanması için neler yapılması gerektiğini tavsiyeler halinde ortaya koyuyor. 

    18 Nisan

    AB Japonya ile Ekonomik Ortaklık Anlaşması ve Singapur ile Serbest Ticaret Anlaşması’nda son aşamaya gelerek, Komisyon tarafından sözleşme metnini AP ve Konsey’in onay sürecine dâhil etti.

    18 Nisan

    19 Nisan

    Tek Pazar’ı geliştirmek ve Dijital Tek Pazar yolunda somut bir adım daha atmak isteyen Avrupa Komisyonu, e-ticaretin perakendecilikte yarattığı ikilemin etkilerini hafifletmek ve düzenlemelerin perçinlediği sorunları azaltmak amacıyla “21’inci yüzyıla uygun Avrupalı perakende sektörü” başlıklı bir bildiri yayımladı.

    20 Nisan

    Avrupa 2020 Stratejisine ilişkin göstergelerden 20-64 yaş nüfusun istihdama oranı 2016’da yüzde 71,1’den 2017’de yüzde 72,2’ye ulaştı. 9 üye ülke 20-64 yaş istihdam oranında 2020 hedeflerini karşıladı. 2020 Stratejisi hedefi 20-64 yaş arası istihdamda en az yüzde 75 oranının karşılanmasını gerektiriyor.

    21 Nisan

    Aylar süren müzakerelerin ardından AB ve Meksika, ticaret ve yatırım alanlarında prensipte anlaştıklarını duyurdu. Bu, 1997 yılında imzalanan mevcut ikili ticaret anlaşmasının kapsamını genişletecek modernize edilmiş yeni bir ticaret anlaşması için bir mutabakat anlamına geliyor.

    21 Nisan

    24 Nisan

    AB istatistik kurumu Eurostat’ın açıkladığı verilere göre, 2017 kamu borcunun GSYH’ye oranı üçüncü çeyrekte Avro Alanı’nda yüzde 88,1 oranından dördüncü çeyrekte yüzde 86,7’ye indi. AB’de ise aynı dönemler itibarıyla yüzde 82,4’ten yüzde 8,6’ya düşüş gösterdi. Kamu borcunun GSYH’ye oranı 2017 dördüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre ise Avro Alanı’nda yüzde 89’dan yüzde 86,7’ye inerken AB’de aynı dönemler itibarıyla yüzde 83,3’ten yüzde 81,6’ya geriledi. 

  • 2 Mayıs

    Avrupa Komisyonu 2021-2017 dönemine ilişkin AB’nin taslak Çok Yıllı Mali Çerçevesini sundu. Ulusal bütçelerden farklı olarak bütçe açığı verme şansı ve borçlanma kapasitesi bulunmayan Birlik, hazırladığı 7 yıllık Mali Çerçevelerle ulusal düzeyde yapılacak kamu harcamalarıyla elde edilmesi pek mümkün olmayan etkilerin, merkezi bir biçimde hayata geçirilmesi ve böylelikle gerçek bir Avrupa katma değerinin yaratılmasını amaçlıyor. Birliği daha da bütünleştirmek ve tek hedefle hareket etmek amacıyla Komisyon, hâlihazırdaki program sayısını üçte birine düşürmeyi teklif ediyor. 58 olan program sayısını 37’ye çekerek, parçalanmış fon kaynaklarını yeni bütünleşmiş programlarla bir araya getirmeyi hedeflerken, az olan kaynakların en verimli şekilde kullanılması öngörülüyor.

    2018 fiyatlarıyla ve yıllık ortalama yüzde 2 enflasyon tahminiyle, toplam AB GSMH’sinin yüzde 1,1’ine tekabül eden bin 135 milyar avro tutarındaki 2021-2027 çok yıllı AB bütçesindeki yeni harcama kalemleri şu şekilde planlandı:

        -Dijital dönüşüm ve şebekelere yapılan yatırımların dokuz kat artırılarak, 12 milyar avroya ulaşması;

       -ERASMUS+ ve Avrupa Dayanışma Gönüllüleri programlarına iki kat daha fazla fon sağlanması (sırasıyla 30 milyar avro ve 1,3 milyar avro);

       -Dış sınır yönetimi, göç ve iltica konularındaki harcamaların yaklaşık üç katına çıkarılması (yaklaşık 33 milyar avro);

       -Ar-Ge yatırımlarının yüzde 50 artırılarak, Ufuk Programı ve Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (European Atomic Energy Community) gibi kurumlara 100 milyar avro daha ayrılması;

       -Güvenlik yatırımlarının yüzde 40 artırılarak 4,8 milyar avroya çıkarılması ve 13 milyar avroluk yeni savunma fonu ile 6,5 milyar avroluk Trans-Avrupa Ağları Finansman Aracı sayesinde askeri hareket kabiliyetinin artırılması;

       -Dış eylem fonunun güçlendirilerek 120 milyar avroya çıkarılması.

    Komisyonun sunduğu taslakta yeni harcama kalemlerinin karşılanması için ilk olarak en yüksek harcamanın olduğu Ortak Tarım Politikası (Common Agricultural Policy - CAP) ve Uyum Politikası (Cohesion Policy) için sağlanan fonların yaklaşık yüzde 5 azaltılması öngörülüyor. Bu kesintilere ek olarak Komisyon mevcut KDV temelli kaynakların basitleştirilmesini ve yeni bir özkaynak sepetinin tanıtılmasını hayata geçiriyor. Bu sepetle Emisyon Ticaret Sistemi’nden (ETS) elde edilen gelirlerin yüzde 20’sinin, Ortak Konsolide Kurumlar Vergisi matrahının yüzde 3’lük kısmının ve Üye Devletlerdeki geri dönüşümü yapılmamış plastik ambalaj atığı miktarı üzerinden hesaplanacak katkının (kilogram başına 0,8 avro) AB bütçesine aktarılmasının, yıllık 22 milyar avroya kadar ek kaynak sağlaması bekleniyor.

    3 Mayıs

    Avrupa Komisyonu İlkbahar Dönemi Ekonomik Tahmin Raporu’nu açıkladı. Raporda 2017’de büyümenin AB ve Avro Alanı’nda beklentilerin üzerinde gerçekleşerek yüzde 2,4 ile son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı belirtilirken, yüksek güven endeksi, küresel büyümedeki artış, düşük finansman maliyetleri, özel sektör bilançolarında ve iş gücü piyasalarında görülen iyileşmenin büyümeyi destekleyen faktörlerin başında geldiği kaydediliyor. Bütün üye ülkelere yayılan büyümenin 2018’de de gücünü sürdürürken 2019’da hafifçe azalması öngörülüyor. Buna göre, büyümenin devam eden tüketim, güçlü ihracat ve yatırımlar sayesinde 2018'de yüzde 2,3 oranında; 2019'da ise hem AB hem de Avro Alanı'nda yüzde 2 oranında gerçekleşmesi bekleniyor.

    3 Mayıs

    7 Mayıs

    Avrupa Komisyonu, AB Birleşme Yönetmeliği kapsamında Ilva'nın Avrupa ve Dünya’nın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal tarafından devralınmasını onayladı. Kararı değerlendiren Avrupa Komisyonunun Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, Avrupa çelik piyasalarında tüketicilerin ve işletmelerin yararına etkili rekabetin ve üçüncü ülkelerden gelen haksız ticari yaptırımlara karşı yerel Avrupa piyasalarının korunacağını belirtti.

    7 Mayıs

    18 Mayıs

    2014 yılından itibaren her yıl yayımlanan Dijital Ekonomi ve Toplum Endeksi (DESI) 2018 yayımlandı. AB ülkelerinin dijital ekonomi ve topluma yönelik ilerlemesini ölçen bileşik bir endeks olan DESI beş ana gösterge grubundan oluşuyor. Bunlar sırasıyla; bağlantı, insan sermayesi, internet kullanımı, dijital teknolojinin entegrasyonu ve dijital kamu hizmetleri. 

    AB genelinde Danimarka, İsveç, Finlandiya ve Hollanda en gelişmiş dijital ekonomilere sahipken, Romanya, Yunanistan ve İtalya'nın DESI'deki en düşük puanlara sahip ülkelerdir. 2017 yılına kıyaslandığında genel olarak tüm Üye Devletler DESI'de gelişti. İrlanda ve İspanya en fazla ilerlemeyi kaydeden ülkeler olarak karşımıza çıkarken, Danimarka ve Portekiz'de düşük bir ilerleme oldu.

    22 Mayıs

    Avrupa Komisyonu Konseyin Avustralya ve Yeni Zelanda ile STA’lar için müzakere yönergelerini onayladığını duyurdu. Basına “ABD ile artan ticari gerilimler karşısında yeni müttefikler kazanma” amacı olarak yansıyan söz konusu iki STA için etki analizlerinin tamamlandığı ve resmi müzakerelerin artık başlayabileceği bilgisi paylaşıldı. Uzun vadede AB’nin Avustralya ve Yeni Zelanda’ya yaptığı ihracatın üçte bir artacağı ifade edilirken, söz konusu anlaşmaların AB menşeli işletmeler için dünyanın en dinamik bölgelerinden biri olan Asya-Pasifik Bölgesi’nin kapılarını aralamaya yardımcı olması öngörülüyor.

    22 Mayıs

    23 Mayıs

    Avrupa Komisyonu, 2019 yılı AB Bütçe tasarısını sundu. 166 milyar avro tutarında olması planlanan AB’nin 2019 yılı bütçesi ile daha güçlü ve dayanıklı bir AB ekonomisine yatırımın yanı sıra AB sınırlarında dayanışma ve güvenliğin teşvik edilmesi amaçlanıyor. 2018 bütçesine göre yüzde 3 artışın öngörüldüğü 2019 bütçesinde ayrıca yolsuzluk ve kara para aklama konusunda daha etkili adımlar atılması için değişiklikler yapıldı. Söz konusu düzenlemeler ile Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Bürosu'nun, AB genelinde sahtekârlığı tespit etmek ve soruşturmak için Avrupa Kamu Savcılığı ile yakın bir şekilde çalışması hedefleniyor.

    23 Mayıs

    Avrupa Komisyonu üye ülkelerin Avro Alanı’na dâhil olabilmeleri için kaydettikleri ilerlemeyi değerlendiren Yakınsama Raporu’nu yayımladı. Avro Alanı üyesi olmayan 7 AB üye ülkesini (Çekya, Hırvatistan, Macaristan, Polonya, Romanya ve İsveç) kapsayan raporda söz konusu ülkelerin önemli düzeyde yakınsama sağladığı ancak hiçbirinin Avro Alanı’na üye olabilmeleri için gerekli kriterleri tam karşılayamadıkları belirtilirken, Bulgaristan ve Hırvatistan’ın döviz kuru kriteri dışında bütün yakınsama kriterlerini karşıladığı kaydediliyor.

    23 Mayıs

    24 Mayıs

    Avrupa Komisyonu ülke tahvilleri teminatlı menkul kıymetlerin geliştirilmesi amacıyla bir tasarı sundu. Ekonomik ve Parasal Birliğin güçlendirilmesine yönelik Sermaye Piyasaları Birliği ve Bankacılık Birliği’nin sağlanması amacına da hizmet eden söz konusu tasarının içerdiği düzenlemeler ile ilgili menkul kıymetlerin Avro Alanı ülkelerine ait tahvil portföyü bulunan özel kuruluşlar tarafından ihraç edilmesi planlanıyor. Bu yeni menkul değerler ile yatırımcıların kendi risk tercihlerine göre düşük veya yüksek riskli menkul kıymet paketlerini alarak portföylerini çeşitlendirmeleri ve bunun daha bütünleşmiş finansal piyasalar kurulmasına yardımcı olması bekleniyor.

    25 Mayıs

    AB Konseyi Avrupa Komisyonunun sunduğu Bankacılık sektörünün gücendirilmesine yönelik kapsamlı reform önlemlerini içeren bankacılık paketi üzerinde genel bir görüş birliğine vardı. Söz konusu paket, Bankacılık Birliği’nin tamamlanmasının temel unsurlarından biri olan AB bankalarının risklerinin azaltılması açısından önem teşkil ediyor. Kaydedilen bu aşama AB Konseyinin paketin onaylanması amacıyla AP ile görüşmelere başlamasını sağladı.

    25 Mayıs

    Avrupa Komisyonu Reform Destekleme Programı ve Avrupa Yatınım İstikrar Fonksiyonu tasarılarını sundu. Her iki tasarı da Ekonomik ve Parasal Birliğin derinleştirilmesi ve AB bütçesinin AB ekonomisinin daha dayanıklı ve güçlü hale getirilmesi çalışmalarının bir parçasını teşkil ediyor. Reform Destekleme Programı’nın 25 milyar avro tutarındaki bütçesiyle bütün AB üye ülkelerinde öncelikli reformları desteklemesi planlanıyor. Program, reformlara mali destek sağlanması amacıyla Reform Gerçekleştirme Aracı; teknik danışmanlık sağlamak üzere Teknik Destek Aracı ve üye ülkelerin Avro Alanı’na dâhil olmalarına yardımcı olması planlanan Yakınsama Aracı olmak üzere üç unsurdan oluşuyor. Avrupa Yatırım İstikrar Fonksiyonu’nun kamu yatırımlarının artırılması ve Avro Alanı üye ülkelerinde önemli ekonomik şoklar meydana geldiğinde bu ülke ekonomilerinin hızlı bir şekilde toparlanmalarına yardımcı olması amaçlanıyor. Bu fonksiyonun üye ülkelerin kendi otomatik istikrar mekanizmaları ile beraber çalışarak onları tamamlaması ve güçlü makroekonomik ve mali politikalara bağlı sıkı kriterler çerçevesinde 30 milyar avroya kadar kredi tutarını harekete geçirmesi planlanıyor. 

  • 1 Haziran

    Temiz enerji, biyoçeşitliliği koruma ve iklim değişikliği ile mücadele için, AB ülkeleri 2021-2027 yılları arasında 5,4 milyar avro bütçe ayrılmasını planladı. Ortak Tarım Politikasının revize edilerek, daha esnek, teknolojik inovasyona açık ve rekabetçi hale getirilmesi hedeflendi. 

    1 Haziran

    AB, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdinde Avrupalı şirketlerin fikri mülkiyet haklarını baltalayan Çin yasalarına karşı yasal işlem başlattı.

    1 Haziran

    İtalya’da mart ayında gerçekleşen genel seçimlerden sonra nihayet hükümet kuruldu. 4 Mart 2018 tarihindeki genel seçimler sonucunda en fazla oy alan Luigi Di Maio’nun liderliğindeki Beş Yıldız Hareketi (M5S) ve Matteo Salvini’nin liderliğindeki Lig partisinin Giuseppe Conte’ye başbakanlık görevi verdiği koalisyon hükümetini kurma çabaları başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Cumhurbaşkanının, AB yanlısı Sergio Mattarella’nın kabinede avro karşıtı ekonomi bakanı adayı Paolo Savona’yı veto etmesi üzerine Conte istifa etmişti.  Conte’den vazgeçmek istemeyen Di Maio ve Salvini’nin yeni bir hükümet kadrosu oluşturarak, AB’nin tek para birimini destekleyen bir ekonomi bakanını içeren yeni bir listeyi cumhurbaşkanına tekrar sunması ve bunun onaylanmasıyla İtalya Cumhuriyeti’nin 66’ncı hükümeti kuruldu. Yeni hükümette İtalya için Üçüncü Cumhuriyet’in başlangıcı olduğunu iddia eden M5S lideri Di Maio Kalkınma Bakanı olurken, katı bir göç karşıtı olan Lig lideri Salvini İçişleri Bakanlığı’na getirildi.

    2 Haziran

    İspanya'da ana muhalefet partisi, İspanya Sosyalist İşçi Partisi’nin (Partido Socialista Obrero Español-PSOE) verdiği gensoru önergesi sonucunda Hak Partisi’nin (Partido Popular- PP)  lideri, Başbakan Mariano Rajoy’un istifasından ve hükümetinin düşmesinden sonra ülkenin yeni başbakanı PSOE lideri Pedro Sánchez oldu. Adı beş yıldır yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen ve 2011’den bu yana başbakanlık koltuğunda oturan Rajoy modern İspanya tarihinde güvensizlik oylamasıyla koltuğundan olan ilk başbakan oldu. İspanya Sosyalist İşçi Partisi Başkanı Pedro Sánchez ise, Bask milliyetçileri partisi, aşırı sol parti Podemos ve bağımsızlık yanlısı Katalan partilerinin de desteğini arkasına alarak, yemin töreninde İncil üzerine yemin etmek istemeyen ilk İspanya Başbakanı oldu.

    2 Haziran

    8-9 Haziran

    Kanada’da düzenlenen G7 Zirvesi’nde, iki taraflı işbirliğinin devamı için görüşmeler yapıldı. Zirve, ABD Başkanı Trump’ın müttefiklerine ateş püskürmesi ve ortak bildirgeden çekilmesi nedeniyle krizle sona erdi.

    8-9 Haziran

    12 Haziran

    Hem ülkemizin hem de AB’nin enerji arz güvenliği açısından son derece önemli olan TANAP’ın açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Azerbaycan'ın petrol şirketi SOCAR ve TANAP Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, paydaş ülkelerin enerji bakanları, enerji şirketlerinin yöneticileri ve üst düzey bürokratlarının katılımıyla düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

    TANAP, Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın Türkiye’ye ve AB’ye taşınmasını hedefliyor. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridorunu oluşturuyor. Ülkemiz sınırları içerisinde toplam uzunluğu 1850 km olan TANAP Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacak. Başlangıç kapasitesi 16 milyar m³ olan TANAP’ın 6 milyar m³ kısmı Türkiye tarafından kullanılacak ve geriye kalan 10 milyar m³ Avrupa’ya iletilecek. Talebe bağlı olarak TANAP’ın kapasitesi önce 22 milyar m³, sonra 31 milyar m³’e çıkabilecek.

    İthal doğalgazda büyük oranda Rusya’ya bağımlı olan ve bunun büyük kısmını Ukrayna üzerinden alan AB ve Türkiye için Güney Gaz Koridoru hem rota hem de kaynağın çeşitlendirilmesi anlamına geliyor.

    22 Haziran

    AB Konseyi yüzde 15 asgari vergi standart oranını, yeni KDV sisteminin kalıcı bir özelliği haline getiren bir yönergeyi kabul etti. Minimum standart oran, üye ülkelerdeki KDV oranlarında aşırı sapmayı önlerken, Üye ülkeler arasında sınır ötesi alışveriş ve ticaret üzerinde etkisi olabilecek daha düşük KDV oranları yoluyla rekabetin bozulma riskini ortadan kaldırıyor.

    24 Haziran

    Türkiye’de cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimleri yapıldı. Katılım oranının yüzde 86,2 olduğu seçimlerde, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 52,6’sını alarak yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı seçildi.

    29 Haziran

    28 AB üye ülkesi, AB Türkiye Mülteci Aracı’na yönelik 3 milyar avroluk ek finansmanın nasıl kullanılacağı konusunda bir anlaşmaya vardı. AB Konseyi'nde varılan siyasi anlaşmanın ardından, üye ülkeler Daimi Temsilciler Komitesi (Permanent Representatives Committee - Coreper) toplantısında, bu tutarın 2 milyar avroluk kısmının AB bütçesinden karşılanacağı ve geri kalan 1 milyar avroluk kısmının üye ülkelerin GSMH’sine göre gelen katkılarla karşılanacağı belirtildi.

    29-30 Haziran

    AB Liderler Zirvesi Brüksel’de gerçekleştirildi. Zirvede konuşulan en önemli başlıklar göç, bütçe, ticaret, güvenlik ve Rusya oldu. Sonuç bildirgesinde, yasadışı göçü azaltmak ve denizde can kaybını önlemek amacıyla bölgesel tahliye merkezleri kurulacağı açıklandı.

  • 1 Temmuz

    Avusturya AB Dönem Başkanlığı’nı Bulgaristan’dan devraldı. “Koruyan Avrupa” mottosuyla yola çıkan ve 2018 sonuna kadar AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı üstlenecek Avusturya, temel önceliklerini şu şekilde sıraladı:

                -Güvenlik ve düzensiz göç ile mücadele;

                -Dijitalleşme yoluyla refahın ve rekabetin gücünün korunması;

                -Avrupa’nın komşu bölgelerinde istikrar – Batı Balkanlar ve Güneydoğu Avrupa’ya yönelik AB yaklaşımı.

    Bir yandan üç temel öncelik esasında şekillenen dönem başkanlığı programını uygulamak için çalışacak olan Avusturya’nın Brexit, 2020 sonrası AB bütçesi, ABD’deki gelişmeler ve giderek bozulan transatlantik ilişkiler, AB’nin Rusya ile ilişkileri gibi konularla da uğraşması gerekecek. Avusturya Dönem Başkanlığı’nın 70 sayfadan oluşan ve önümüzdeki altı aydaki hedeflerini ve önceliklerini ortaya koyan programında hâlihazırda AB katılım müzakereleri sürecindeki Türkiye’den hiç bahsedilmezken Rusya’dan ASEAN ülkelerine, Karayipler’den Libya ve Yemen’e, Afrika’dan Latin Amerika ülkelerine kadar pek çok ülke ve bölge ile ilişkilerin geliştirilmesine atıf yapılıyor.

    1 Temmuz

    2 Temmuz

    ABD Başkanı’nın özellikle ülkenin otomotiv sektörünü hedef alan söylemlerinin ardından Alman endüstri devleri arasında yer alan Thyssenkrupp, Hindistan merkezli Tata ile çelik işlerini birleştirme kararı aldığını açıkladı. Yürüyen merdivenden otomobile kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteren şirketlerin birleşmesiyle kurulacak Hollanda merkezli “Thyssenkrupp Tata Steel” isimli yeni şirket, AB’nin Arcelor Mittal’dan sonra en büyük ikinci çelik üreticisi konumunda olacak.

    6 Temmuz

    Kara paranın aklanmasının önlenmesine ilişkin AB mevzuatı güçlendirildi. Bu çerçevede 2016 yılında Avrupa Komisyonu tarafından tasarı olarak sunulan Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin 5’inci Yönerge yürürlüğe girdi. Söz konusu yönerge kapsamında kabul edilen düzenlemeler şirketlerin gerçek sahiplerine dair daha fazla şeffaflık getirirken terörist finansmanını önleyen kuralları da sıkılaştırıyor. Üye ülkelerin 10 Ocak 2020 tarihine kadar ilgili düzenlemeleri ulusal mevzuatlarına aktarmaları gerekiyor.

    9 Temmuz

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu’nda yemin etmesi ve Anıtkabir ziyaretinin ardından, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı göreve başlama törenine katıldı. Söz konusu törende AB’yi Avrupa Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos temsil etti. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin ilk Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, düzenlediği basın toplantısında cumhurbaşkanı yardımcısını ve yeni yönetim sisteminin ilk kabinesini açıkladı.

    9 Temmuz

    11 Temmuz

    Avrupa Komisyonu, Yunanistan ile yürütülen ve 20 Ağustos’ta sona ermesi öngörülen ekonomik istikrar programını takiben ülkenin gözetim çerçevesi kapsamına alınmasına ilişkin kararı kabul etti. Geliştirilmiş gözetim çerçevesi ile Yunanistan’ın normal ekonomik düzene geçmesi ve yürüttüğü istikrar programı kapsamında gerçekleştirmesi öngörülen reformları ve taahhütleri tamamlamasının desteklenmesi amaçlanıyor.  

    11-12 Temmuz

    NATO müttefiki 29 ülkenin ve ortaklarının liderleri, NATO Zirvesi için Brüksel’de NATO’nun yeni karargâhında bir araya geldi. İttifakın caydırıcılığının ve savunma gücünün artırılması, istikrarın NATO sınırları ötesine intikali ve terörle mücadele, AB-NATO işbirliğinin derinleştirilmesi, ittifakın günün koşullarına uygun hale getirilmesi ve daha adil yük paylaşımı konularını kapsayan kalabalık bir gündemle toplanan zirvenin gündemindeki en tartışmalı konuların başında Trump’ın üzerinde önemle durduğu yük paylaşımı ve savunma harcamaları yer aldı. Beklendiği üzere Trump, yük paylaşımı konusunda geçtiğimiz yıl gerçekleşen NATO mini zirvesinde dile getirdiği eleştirilerini Brüksel Zirvesi’nde de sürdürdü. Trump zirvede, yüzde 2’lik Galler Zirvesi hedefini dahi yetersiz bularak, müttefiklerin GSYH’lerinin yüzde 4’ünü savunma harcamalarına ayırmalarını talep etti. Zirvenin ikinci gününde eleştirilerinin tonunu daha da sertleştiren Trump, Avrupalı müttefiklere savunma harcamalarını artırmadıkları takdirde ABD’nin NATO’dan çekileceği ve ABD’nin güvenlik şemsiyesinden yararlanamayacakları mesajını açıkça verdi. Trump’ın sözleri üzerine NATO liderleri olağanüstü oturumda bir araya gelirken, Trump uzun süredir dile getirdiği adil yük paylaşımı konusunda NATO müttefiki ülkelerden savunma harcamalarını artıracakları yönünde taahhütler almayı başardı. 

    11-12 Temmuz

    12 Temmuz

    Avrupa Komisyonu 2018 Yaz Ara Dönem Tahmin Raporu’nu yayımladı. Raporda AB’de büyümenin güçlü olmaya devam ettiği belirtilerken hem AB’de hem de Avro Alanı’nda büyüme oranının 2018'de yüzde 2,1 ve 2019’da yüzde 2 oranında gerçekleşmesi öngörülüyor. 5 çeyrek üst üste güçlü büyümeden sonra büyüme ivmesinin 2018’in ilk çeyreğinde hafifçe azaldığı belirtiliyor. Bu tahmin doğrultusunda Avrupa Komisyonu, Yaz Dönemi Ekonomik Tahmin Raporu’ndaki büyüme oranını aşağı yönde revize ederek Mayıs ayında yayımladığı ilkbahar dönemi tahmin raporundaki orana göre 0,2 puan düşürdü. Bu azalışta başta ABD ile ticari ilişkilerdeki gerginlik ve politikalarda bunun yarattığı belirsizlik ve artan petrol fiyatları olmak üzere olumsuz dış çevre koşulları etkili oldu. Öte yandan 2018’in 2’nci yarısından itibaren büyüme ivmesinin işgücü piyasası koşullarında iyileşme, işsizlik oranlarında azalma eğilimi, hane halkı borçluluk oranlarında azalış ve tüketici güveninde artışın yanı sıra elverişli para politikalarının desteğiyle güçlenmesi bekleniyor. 

    12 Temmuz

    16 Temmuz

    20’nci AB-Çin Zirvesi, Çin’in başkenti Pekin’de Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Çin Başbakanı Li Keqiang ve üst düzey yetkililerin katılımıyla gerçekleşti. Zirvede taraflar, DTÖ müktesebatına ve kurallara dayalı ticaret sistemine bağlılıklarını yinelerken, Çin’in “Kuşak ve Yol” inisiyatifi gibi projeleriyle Avrupa ile Asya arasındaki bağı artırma hedeflerini dile getirdiler. Zirvede konuşan Donald Tusk, uluslararası ticaretin kurallarının yeniden yazıldığı ve ezberlerin bozulduğu günümüzde ABD, Çin ve Rusya’ya ticaret savaşlarının önlenmesi çağrısında bulunarak, bu hususta AB ile birlikte hareket etmeleri talebini dile getirdi.

    16 Temmuz

    17 Temmuz

    AB ile Japonya, şimdiye kadar yapılmış olan en büyük ve kapsamlı ticaret anlaşmalarından biri olacak olan AB-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakerelerinin tamamlandığını açıkladı.

    18 Temmuz

    Avrupa Komisyonunun Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, Android mobil işletim sistemi aracılığıyla rekabet ihlali ve pazardaki hâkimiyetini kötüye kullanmakla suçladığı Google’a, 4,3 milyar avro rekor ceza verildiğini açıkladı. Google 2011’den beri, Android cihaz üreticileri ve mobil şebeke operatörlerine, genel internet aramalarındaki baskın konumunu sağlamlaştırmak amacıyla, yasa dışı kısıtlamalar getirdi. Şirket ya 90 gün içerisinde bu uygulamaya son verecek ya da Google’ın ana bağlı olduğu Alpahbet şirketinin dünya çapındaki toplam günlük cirosunun yüzde 5’ine kadar ceza ödemeleri ile karşı karşıya kalacak.

    18 Temmuz

    25 Temmuz

    Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray’da bir araya gelerek, AB ile ABD arasındaki gümrük vergileri sorunlarını görüştü. Mini zirve sonrası basın açıklamasında Juncker, “Bir anlaşma için geldim. Bir anlaşma yaptık.” dedi. Taraflar sıfır gümrük vergisi, tarife dışı engellerin bertaraf edilmesi ve otomobil sektörü dışındaki sanayi mallarına uygulanan devlet teşviklerinin kaldırılması konularında birlikte çalışmayı kabul etti. Bu kararın, piyasaları çiftçiler ve işçiler için daha da açması, yatırımları artırması ve daha büyük bir refaha yol açması bekleniyor.

    25 Temmuz

    25 Temmuz

    Avrupa Komisyonu, Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin eğitimine yönelik 400 milyon Avro tutarında yeni bir destek paketini onayladığını açıkladı. Bu ek finansmanın, Türkiye'deki Suriyeli mültecilere yönelik Ekim 2018'de sona erecek mevcut eğitim projesinin sürekliliğini sağlaması hedeflenirken, yeni yardım paketiyle mevcut eğitim projesinin daha geniş kapsamlı olacağı vurgulanıyor. Yardım süresinin ikiden üç akademik yıla çıkarıldığı yeni pakette sosyal hizmetlere daha fazla odaklanılması, Halk Eğitim Merkezleri’nde yetişkinler için Türk dili eğitiminin yaygınlaştırılmasıyla sosyal uyum faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve kaliteli eğitime erişimin daha da yaygınlaştırılması amaçlanıyor.