2009
-
1 Ocak
Slovakya, Avro Alanı’na dâhil oldu. Tek Para’ya geçişin 10’uncu yıldönümü kutlandı.
23 Ocak
Avrupa Komisyonu, mali hizmetler alanında ulusal düzenleyici kurumlarının Avrupa çapında komiteleri olan, Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), Avrupa Bankacılık Denetleme Kurumları Komitesi (CEBS) ve Avrupa Sigortacılık ve Emeklilik Otoritesini (EIOPA) kuran kararların yeniden düzenlenmesine ilişkin dört kararı kabul etti.
26 Ocak
Küresel finans krizi nedeniyle likidite sıkıntısı yaşayan Letonya’ya, 3,1 milyar avro kredi verildi.
28 Ocak – 1 Şubat
Davos’ta toplanan Dünya Ekonomik Forumu’nda, kriz sonrası dünyanın yeni ekonomik büyüme modelleri ele alındı.
-
9 Şubat
Avro Grubu, bankaların bilançolarındaki toksik varlıkların ayıklanması için iş birliği yapılması konusunda anlaşmaya vardı.
25 Şubat
De Larosière Grubu, sınır ötesi mali denetime ilişkin bir rapor yayımladı.
-
1 Mart
Brüksel’de düzenlenen gayrı resmi AB Zirvesi’nde liderler, Londra’da düzenlenecek G-20 Zirvesi öncesi AB’nin pozisyonu belirledi.
11 Mart
Macaristan’a ek mali yardım verilmesine karar verildi.
19-20 Mart
AB Zirvesi’nde liderler, küresel mali krize karşı iş birliğinde hareket etme çağrısında bulundu ve G-20 Zirvesi için ortak bir tutumda uzlaşmaya vardılar.
24 Mart
Avrupa Komisyonu, Yunanistan, İspanya, Fransa ve İrlanda’nın fazla açık verdiklerini açıkladı ve ilgili ülkelerin Makroekonomik Dengesizlik Prosedürü 'nün düzeltici ayağı Aşırı Dengesizlik Prosedürü’ne tabii tutulmalarını talep etti.
25 Mart
Romanya’ya beş milyar avro mali yardım verilmesine karar verildi.
-
2 Nisan
G-20 Zirvesi Londra’da gerçekleştirildi. Zirvede liderler, ekonominin yeniden büyümesi ve başka bir krizin önlenmesine yönelik adımlar üzerinde mutabakat sağladı. G-20 Zirvesi’nde alınan kararlar arasında Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi çok uluslu kuruluşlar üzerinden ekonomiye ek kaynak aktarılması, vergi cennetleri olarak adlandırılan bölgelere mali yaptırım uygulanması, mali piyasaların küresel düzeyde daha sıkı denetlenmesi, mali sistem için bir erken uyarı mekanizması oluşturulması, Hedge Fonları / Serbest Yatırım Fonları ve kredi derecelendirme kuruluşlarının daha yakından denetlenmesi ve bankaların portföylerinin riskli varlıklardan arındırılması yer alıyor. Zirvede ayrıca, Finansal İstikrar Kurulu’nun, mevcut olan Finansal İstikrar Forumu’nun yerine almasına karar verildi.
-
7 Mayıs
Avrupa Merkez Bankası (AMB), 1 yıllık uzun vadeli refinansman operasyonu başlattı.
-
4 Haziran
Avrupa Merkez Bankası (AMB), teminatlı tahvil programı nın teknik usullerini açıkladı. Söz konusu sistem, Avro Alanı’nda tedavüle çıkarılan Avro cinsinden teminatlı tahvilleri satın alarak, bankaların müşterilerine kredi vermeye devam etmelerinin sağlanmasını amaçlıyor.
23 Haziran
Avrupa Komisyonu ile Romanya arasında, beş milyar avro tutarındaki ödemeler dengesi yardım programına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.
Avrupa Merkez Bankası (AMB), ilk 12 aylık Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu nu gerçekleştirdi.
-
2 Temmuz
Avrupa Komisyonu, bütçesinde aşırı açık veren Letonya’dan, 2012 yılına kadar durumunu düzeltmesini istedi.
3 Temmuz
Avrupa Komisyonu, finansal krizde türev araçların rolü ve türev piyasaların risklerinin nasıl azaltılabileceği hakkında bir tebliğ yayımladı.
24 Temmuz
Eurobarometre, AB kamuoyunun yüzde 61’inin, ekonomik krizin istihdam üzerindeki etkilerinin artmasını beklediğini gösterdi.
-
11 Ağustos
Avrupa Komisyonu, Bosna Hersek’in finansal krizin etkilerini hafifletebilmesine katkı için sunulan 39 milyon avroluk paketi onayladı.
-
4-5 Eylül
Londra’da toplanan G-20 Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları, Pittsburgh’da düzenlenecek G-20 Zirvesi’nin gündemi ile bankaların davranış ve işleyiş biçimlerine ilişkin bağlayıcı uluslararası kuralları ele aldı. Toplantıda, banka yöneticilerine verilen yüksek primlerin engellenmesi de önemli bir gündem maddesini oluşturdu.
24-25 Eylül
Pittsburg’da toplanan G-20 Zirvesi’nde, ekonomik krizle mücadelede alınan mesafe gözden geçilirdi ve uluslararası ekonomik iş birliğinin artırılması kararı alındı.
25 Eylül
Avrupa Komisyonu, “Avrupa’da Ekonomik Kriz: Sebepler, Sonuçlar ve Tepkiler” başlıklı bir rapor yayımladı.
-
4 Ekim
Yunanistan’daki genel seçimleri, Georges Papandreou kazandı.
16 Ekim
Papandreou hükümeti, kamu sektörü borç stokunun son iki yıl içerisinde artarak 2009’da GSMH’nin yüzde 100’üne ulaştığını, bütçe açığının ise önceki hükümetin beklentilerinin iki katı olarak GSYİH’nin yüzde 12’sine ulaşacağını açıkladı.
28 Ekim
Almanya’da Angela Merkel yeniden Başbakan oldu ve merkez sağ parti ile koalisyon hükümeti kurdu.
-
30 Kasım
Avrupa Gölge Finansal Düzenleyici Komitesi, “Avrupa Finansal Denetimi İçin Yeni Bir Hayat” başlıklı raporunu yayımladı.
-
1 Aralık
Lizbon Antlaşması yürürlüğe girdi.
1-2 Aralık
AB Maliye Bakanları, bankacılık, sigorta ve menkul değer piyasalarını denetlemek amacıyla üç yeni kurumun oluşturulmasına karar verdi: Avrupa Bankacılık Otoritesi, Avrupa Sigortacılık ve Emeklilik Otoritesi, Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi.
8 Aralık
Fitch, Yunanistan’ın kredi notunu A-’den BBB+’ya düşürdü.
9 Aralık
İrlanda, kemer sıkma önlemlerini uygulamaya başladı.
14 Aralık
Yunanistan’ın kredi notunun düşürülmesi üzerine Başbakan Papandreou, kamu harcamalarını kısıtlayarak bütçe açığını azaltma sözü verdi.
16 Aralık
S&P, Yunanistan’ın kredi notunu A-’den BBB+’ya düşürdü.
22 Aralık
Moody’s, Yunanistan’ın kredi notunu A1’den A2’ye düşürdü.