2017

  • 1 Ocak

    İstanbul’da Ortaköy semtinde bulunan Reina adlı gece kulübünde yeni yıl kutlamaları sırasında silahlı terör saldırısı düzenlendi. Saldırı sonucunda  16’sı yabancı  uyruklu 39 kişi hayatını kaybetti, 70 kişi ise yaralandı. 

    1 Ocak

    1 Ocak

    Malta AB Konseyi Dönem Başkanlığı görevini Slovakya’dan devraldı. Malta 1 Ocak-30 Haziran 2017 tarihleri arasında AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı yürütecek olan Malta Hollanda, Slovakya, Malta “Üçlü Programının” (Trio) son ayağını oluşturuyor. Malta, AB Konseyi Dönem Başkanlığı önceliklerinde göç krizi, Tek Pazar, güvenlik, sosyal kapsayıcılık, komşuluk politikası ve denizcilik üzerine yoğunlaşıyor. Malta’nın AB Konseyi Dönem Başkanlığı önceliklerinin başında şu konular yer alıyor: 

    - Göç krizine yönelik olarak Orta Avrupa İltica Sistemi’nin güçlendirilmesi ve 160 bin kişinin yeniden yerleştirilmesine ilişkin kuralların daha iyi bir şekilde uygulanmasının sağlanması; 

    - Tek Pazar ve Sermaye Piyasaları Birliği çerçevesinde yürütülecek eylemlerin KOBİ’lerin geliştirilmesi, büyüme ve istihdamın artırılmasına yönelik adımların atılması;

    - Güvenlik alanında AB’de son bir yılda meydana gelen terör olaylarından sonra teröre karşı mücadelenin pekiştirilmesi;

    - Sosyal kapsayıcılık alanında kadınların iş piyasasına katılımlarının geliştirilmesi;

    - AB’nin komşuluk politikasına ilişkin olarak alanında Libya’da istikrarın geliştirlmesi, Tunus’ta demokratikleşme sürecinin güçlendirilmesi ve böylelikle AB’nin güneyine daha fazla odaklanılması;

    - Denizcilik alanında AB’nin uluslararası okyanus yönetişimine ilişkin daha uyumlu, kapsamlı ve etkin  politika belirlemesi hedefleniyor.

     

    1 Ocak

    1 Ocak

    Finlandiya’da yaklaşık 2 bin işsiz kişiye 560 avro bedelinde temel gelir ödeme denemesi başlatıldı. Temel gelir ödemesinin, rastgele seçilen 2 bin işsize iki yıl boyunca herhangi bir sınırlama olmaksızın ödeneceği belirtildi. Finlandiya hükümeti, bu adımla yüzde 8 civarındaki işsizlik oranını azaltmayı hedeflediğini açıkladı. İsviçre’de Haziran 2016’da, ülkede yaşayan herkese 2 bin 500 isviçre frangı (2 bin 200 avro) temel gelir ödenmesi konusu referandumda oylanmış ve hayır sonucu çıkmıştı. 

    1 Ocak

    1 Ocak

    Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği görevine eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres başladı., Güney Kore eski Dışişleri Bakanı Ban Ki-Moon’dan görevi devralan Guterres’ın bu görevini  31 Aralık 2021’e kadar sürdüreceği bildirildi. 

    1 Ocak

    17 Ocak

    Avrupa Parlamentosu (AP) başkanlığına, Avrupa Halk Partisi (EPP) adına seçimlere katılan ve Liberal grubun desteğini alan İtalyan Parlamenter Antonio Tajani seçildi. En çok oyu alan iki adayın yarıştığı AP başkanlık seçiminin dördüncü turunda. EPP grubu adayı Tajani 351 oy alırken, Sosyal Demokratlar adına seçime katılan İtalyan Gianni Pittella ise 282 oyda kaldı.

    17 Ocak

    17-20 Ocak

    17-20 Ocak Dünya Ekonomik Forumu 100'den fazla ülkeden yaklaşık 3 bine yakın siyasetçi ve iş dünyasından liderlerin katılımıyla İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleşti. Davos Zirvesi her yıl dünyanın küresel, bölgesel ve endüstriyel gündemini şekillendirmek ve işbirliği faaliyetleri için en önemli yaratıcı güç niteliğinde bulunuyor. Düzenlendiği kasabanın ismiyle, “Davos Zirvesi” olarak anılan ve bu yıl 47’incisi düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun ana teması “Duyarlı ve Sorumlu Liderlik" idi. Bu yılki zirve küresel iş birliğinin güçlendirilmesi, ekonomik büyümenin canlandırılması, piyasa kapitalizminin düzenlenmesi ve 4'üncü Sanayi Devrimi'ne hazırlanma konularına odaklandı. 

     

     

    17-20 Ocak

    20-23 Ocak

    Donald Trump, ABD’nin 45’inci başkanı olarak görevine başladı. Trump göreve geldiği ilk gün kamuoyunda "Obamacare" olarak bilinen ve eski başkan Obama döneminde yürürlüğe giren sağlık reformu yasasının  iptalini öngören metni imzaladı.

    Trump, ayrıca şu üç alanda başkanlık emrine imza attı:

    - Askeriye hariç federal işe alımların dondurulması;

    - ABD dışında kürtajı sağlayan ya da teşvik eden Amerikan sivil toplum kuruluşlarına federal fonların dondurulması;

    - ABD’nin Trans-Pasifik Ortaklığından (Trans-Pacific Partnership, TPP) çekilmesi.

    Daha çok ticaret ve ekonomiye odaklanan Trump, Beyaz Saray'da toplanan iş dünyası liderlerine, vergilerde önemli oranda indirime gidileceğini ve düzenlemeleri basitleştireceğini ifade etti. Ayrıca, ABD dışında ticari faaliyette bulunan Amerikan şirketlerini tehdit ederek bu şirketlerin ürünlerinin yurda getirilmesi halinde yüksek gümrük vergileri uygulayacaklarını belirtti.

    20-23 Ocak
  • 12 Şubat

    Almanya’da Federal Seçiciler Kurulu’nun bin 260 üyesi Almanya Federal Cumhuriyeti’nin yeni cumhurbaşkanını seçti. İktidar partileri olan Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) ortak adayı ve eski Dışişleri Bakanı olan Frank-Walter Steinmeier bin 260 üyeden 931’nin oyunu alarak Almanya Federal Cumhuriyeti’nin 12’nci cumhurbaşkanı seçildi. 61 yaşındaki sosyal demokrat Frank-Walter Steinmeier, Merkel hükümetinde dışişleri bakanı olarak görev yapıyordu. 

     

    12 Şubat

    13 Şubat

    Avrupa Komisyonu Kış Dönemi Ekonomik Tahmin Raporu’nu yayımladı. Raporda AB’nin geçen yıl olumsuz küresel gelişmelere karşı dayanıklılık gösterdiği, ekonomik toparlanmanın bu yıl ve önümüzdeki yıl da sürmesinin beklendiği belirtiliyor. AB ekonomisi 2016’nın ikinci yarısında büyümenin beklenenden daha yüksek performans sergiledi ve 2017’ye daha iyi bir başlangıç yaptı. GSYH Avro Alanı’nda art arda 15 çeyrek dönem artış gösterdi. Durgunluk döneminden en fazla etkilenen üye ülkelerin dahi geçtiğimiz yıl büyüme eğilimine girdikleri tahmin ediliyor. 2008’den beri ilk defa, hemen bütün AB ülkelerinin ekonomilerinin 2016-2018 döneminde büyümeleri bekleniyor. Buna göre 2016-2017 ve 2018’i kapsayan 3 yıllık dönemde ekonomik tahminler bütün üye ülkelerin büyüme göstereceğini ortaya koyuyor.

    Avrupa Komisyonu geçen yılki performansını göz önüne alarak önümüzdeki döneme ilişkin büyüme tahminlerini hem Avro Alanı hem de AB için sonbahar dönemindeki tahminlere kıyasla yükseltti. Yeni ekonomik tahminlere göre, Avro Alanı GSYH’sinin 2017’de yüzde 1,6 ve 2018’de yüzde 1,8 artması öngörülüyor. Raporda, istihdam artışının da gücünü sürdürürken işsizlik oranının kriz öncesi dönemdeki seviyeleri yakalayamamasına rağmen azalmaya devam ettiği belirtiliyor. Özel tüketimin ise büyümenin itici gücü olmaya devam ettiğine işaret ediliyor.  

     

     

     

     

    13 Şubat
  • 1 Mart

    Avrupa Komisyonu, AB’nin geleceğine dair bir Beyaz Kitap yayımladı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı “Birliğin Durumu” konuşmasında tanıttığı Beyaz Kitap ile Roma Antlaşması’nın 60’ıncı yıldönümünde ve Brexit sonrası, 2025 yılına kadar AB’nin geleceğine dair olası 5 senaryoyu ortaya koydu:

    - AB’nin mevcut şekliyle yani parçalı yapısı ile devam etmesi;

    - AB’nin daha gevşek bir İç Pazara indirgenmesi ve mevcut şekilde avro ile Schengen alanı gibi derin ve ortak politikaların terk edilmesi;

    - İstekli üyelerin savunma, güvenlik, sosyal politika gibi alanlarda daha ileri entegrasyona gidebileceği çok katmanlı bir modele dönüşmesi;

    - AB’nin müdahil olduğu konuların azaltılması ancak bu konularda daha etkili olmasının sağlanması, örneğin Avrupa Telekom İdaresi, Terörle Mücadele Ajansı gibi yeni birimlerin oluşturulması;

    - AB’nin daha da entegre ve derin bir Birlik haline gelmesi ve üye devletlerin daha fazla egemenlik paylaşarak, ortak politikalarını çoğaltması.

    Beyaz Kitap, Komisyonun, Avrupa projesinin geleceği için AB genelinde başlatılacak tartışmaya katkısını oluşturuyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, ulusal, yerel, bölgesel boyutlarda ve sivil toplum düzeyinde de sürdürülecek geniş çaplı bu tartışmada öne çıkan görüşleri, Eylül 2017’de gerçekleştireceği “Birliğin Durumu” konuşmasında kendi görüşlerini de katarak ilerletmeyi hedefliyor. Aralık ayına kadar Komisyonun, AB’nin sosyal boyutunun güçlendirilmesi, Ekonomik ve Parasal Birliğin derinleştirilmesi, küreselleşme, Avrupa’da savunmanın geleceği ve AB finansmanın geleceği konularında bir politika notu yayımlaması öngörülüyor. 

    1 Mart

    15 Mart

    Hollanda’da gerçekleştirilen genel seçimlerin galibi Başbakan Mark Rutte’nin partisi VVD oldu. Açıklanan sonuçlara göre, Rutte’nin lideri olduğu Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD), ülkenin 150 üyeli meclisinde 31 sandalye elde etti.  Göçmen karşıtı söylemleri ile tanınan Geert Wilders’in liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) ise sandalye sayısını 15’ten 19’a yükseltti. Buna karşın, Başbakan Rutte’nin koalisyon ortağı İşçi Partisi (PvdA) ise 38 sandalyeden 9’a düşerek en büyük azalışı yaşayan parti oldu. Diğer partilerin mecliste kazandıkları sandalye sayısı şu şekilde gerçekleşti: Hristiyan Demokrat Çağrı (CDA, 19), Demokratlar 66 (D66, 19), Yeşil Sol (16), Sosyalist Parti (14). 

    15 Mart

    26 Mart

    Erken seçim için sandık başına giden Bulgaristan’da zafer eski Başbakan Boyko Borisov’un lider olduğu merkez sağ partisi GERB’in oldu. Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, yüzde 4’lük seçim barajını geçen beş parti parlamentoya girmeye hak kazandı. Buna göre, eski Başbakan Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisi (GERB) oyların yüzde 35,55’ini alarak birinci parti oldu. GERB’i sırasıyla, yüzde 27,02 ile Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), yüzde 9,12 ile radikal sağ partiler koalisyonu Birleşik Vatanseverler ve yüzde 8,94 ile Bulgaristan Türklerinin en önemli siyasi temsilcisi olan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) takip etti.  

    26 Mart

    29 Mart

    İngiltere’nin AB Büyükelçisi Tim Barrow, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’a Brexit sürecini resmen başlatacak olan resmi mektubu elden teslim etti. 

    29 Mart
  • 16 Nisan

    Türkiye’de gerçekleştirilen referandum sonuçlarına göre Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi öngören Anayasa değişikliği paketi yüzde 48,6 hayır oyuna karşı yüzde 51,4 evet oyu ile kabul edildi. Anayasa değişikliklerinin Kasım 2019’da uygulanması öngörülüyor. 

    16 Nisan

    23 Nisan

    Fransa’da gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda, eski Ekonomi Bakanı ve Yürüyüş hareketi (En Marche) lideri Emmanuel Macron yüzde 24,01 ile birinciliği elde ederken, aşırı sağcı Ulusal Cephe (Front National) lideri Marine Le Pen ise yüzde 21,30 ile ikinci oldu. Böylece, Emmanuel Macron ve Marine Le Pen, 7 Mayıs’ta gerçekleşecek ikinci tura kaldı. Ülkenin Beşinci Cumhuriyet tarihinde ilk defa iki büyük partinin birinci turda elenmesi dikkati çekiyor. Eski Başbakan ve Cumhuriyetçilerin adayı François Fillon, yüzde 20,01 ile üçüncülüğü elde ederken, Sosyalist Parti adayı Benoit Hamon ise yüzde 6,3 ile beşinci sırada yer aldı. Sosyalist Parti’nin 1969’dan beri en düşük oyu aldığı seçimde yüzde 19,58 ile aşırı solun adayı Jean-Luc Melenchon ise dördüncülükte kaldı.  

    23 Nisan
  • 7 Mayıs

    Fransa’da gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, eski Ekonomi Bakanı ve Yürüyüş hareketi (En Marche) lideri Emmanuel Macron, oyların yüzde 66,10’unu elde ederek Fransa Cumhuriyeti’nin yeni cumhurbaşkanı seçildi. Macron’un rakibi ve aşırı sağ parti Ulusal Cephe (Front National) lideri Marine Le Pen ise oyların yüzde 33,90’ını alarak mağlup oldu. 39 yaşındaki Macron, Fransa’nın siyasi tarihinin en genç cumhurbaşkanı oldu. 

     

    7 Mayıs

    11 Mayıs

    Avrupa Komisyonunun 2017 Yılı Bahar Dönemi Ekonomik Tahmin Raporu’nu yayımladı. Raporda AB’de ekonomik toparlanmanın 5’inci yılına girdiği ve bunun yansımasının bütün üye ülkelerde görüldüğü, büyümenin istikrarlı bir şekilde 2017 ve 2018’de de devam etmesinin beklendiği belirtildi. Raporda GSYH artışının Avro Alanı’nda 2017’de yüzde 1,7 ve 2018’de yüzde 1,8 oranında, AB’de ise 2017’de ve 2018’de yüzde 1,9 oranında gerçekleşeceği tahmininde bulunuldu. Birçok gelişmiş ve yükselen ekonomide 2016’nın son döneminde ve 2017’nin başında büyümenin hız kazandığına dikkat çekilirken AB dışındaki dünya ekonomisinde büyümenin 2016’da kaydedilen 3,2 oranından 2017’de yüzde 3,7’ye ve 2018’de yüzde 3,9’a yükseleceği öngörüldü.

    Raporda AB’de büyümenin son yıllarda itici gücü olan özel tüketimin 2016’da son 10 yıldaki en yüksek hızına ulaştığına dikkat çekilerek, bunun 2018’de enflasyonda beklenen hafif azalışın etkisiyle özel biraz daha artacağı tahmininde bulunuldu.  Yatırımların ise gittikçe artmakla birlikte büyümenin mütevazı seviyede kalması nedeniyle bu artışın sınırlı bir düzeyde kalmasının beklendiği belirtildi.

    11 Mayıs

    22 Mayıs

    İngiltere’nin kuzeybatısındaki Manchester kentinde terör saldırısı yaşandı. ABD'li şarkıcı Ariane Grande'nin konser verdiği Manchester Arena'da yaşanan patlamada 22 kişi hayatını kaybetti, 59 kişi yaralandı. İngiliz polisi, patlamanın bombalı intihar saldırısı sonucu meydana geldiğini ve ölenler arasında çocukların da olduğunu açıkladı. İngiliz polisi ayrıca bombalı saldırıyı düzenleyen kişinin adını Salman Abedi olarak açıkladı.

    22 Mayıs
  • 8 Haziran

    Birleşik Krallık’ta gerçekleştirilen erken seçimlerin sonuçlarına göre iktidardaki Theresa May'in liderliğindeki Muhafazakâr Parti mecliste çoğunluğu kaybetti. 2015’teki seçimlerde 331 sandalye alarak mecliste çoğunluğu elde etmiş olan Muhafazakâr Parti’nin sandalye sayısı son seçimde 314’e düştü ve Parti tek başına iktidar için gerekli 326 milletvekiline ulaşamadı. Jeremy Corbyn’nin liderliğindeki ana muhalefetteki İşçi Partisi ise meclisteki milletvekili sayısını 34 sandalye artırarak 266’ya çıkardı. Liberal Demokrat Parti (LDP) de milletvekili sayısını 6 sandalye artırarak 14'e çıkarırken ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi’nin (SNP) milletvekili sayısı 22 azalarak 34'e düştü ve parti, seçimin kaybedenleri arasına girdi. Parlamentodaki 650 milletvekilliği için 191'i bağımsız, toplam 3 bin 304 aday yarıştı. Brexit referandumunda yıldızı parlayan aşırı sağcı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) ise seçim sonuçlarına göre milletvekili çıkaramadı. Seçim yarışında, 68 siyasi parti yer aldı.

    8 Haziran

    18 Haziran

    Fransa’da gerçekleştirilen genel seçimlerin ikinci turunda galip, yüzde 43,06 oy oranı ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi La République en Marche (Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi, LREM) oldu. LREM, 308 sandalye elde etti. Macron’un partisinin ortağı Modem ise (Demokratik Hareket), yüzde 6,06 oy ile 42 sandalyeye hak kazandı. Fransa’nın geleneksel orta sağ ve orta sol partileri ise önemli oranda gerileme yaşadı. Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisi Les Républicains (Cumhuriyetçiler, LR), yüzde 22,23 ile 113 sandalyeyi elde ederek Ulusal Meclis’te en önemli muhalefet partisi konumuna geldi. Ancak, 2012 seçimlerine kıyasla parti 75 sandalye kaybetti. Sosyalist Parti ise, yüzde 5,68 ile sadece 29 sandalye koruyarak 1969 yılından beri tarihinin en büyük hezimetini yaşadı. Radikal sol France Insoumise (Boyun Eğmeyen Fransa, FI) hareketi, yüzde 4,86 ile 17 sandalye, aşırı sağ Front National (Ulusal Cephe, FN) yüzde 8,75 ile 8 sandalye alarak Ulusal Meclis’teki konumunu güçlendirdi. Fransa’da gerçekleştirilen genel seçimler, kayıtlı seçmenlerin yüzde 57,36’sının ikinci turda oy vermemesi nedeniyle Beşinci Cumhuriyet’in en az katılımına şahit oldu. 

    18 Haziran

    19 Haziran

    Birleşik Krallık AB ile Brexit müzakerelerine Brüksel'de başladı.  Birleşik Krallık’ı AB’den Ayrılma İşlerinden Sorumlu Bakan David Davis, AB'yi de Başmüzakereci Fransız Michel Barnier’nin temsil ettiği müzakerelerin ilk turunda taraflar, öncelikler ve tarihler konusunda anlaşmaya vardı. Görüşmelerin AB'nin istediği gibi sıralı bir şekilde yapılması ve ilk etapta vatandaş hakları, İrlanda ile Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda arasındaki sınır sorunu ve ayrılığın mali faturasını kapsayan geri çekilme, ardından ilişkilerin geleceği ve son olarak da geçiş döneminin ele alınması planlanıyor. Buna göre, Birleşik Krallık’ın müzakerelerin başında görüşülmesini istediği Brexit sonrası ilişki modeli, AB Konseyinin yeterli ilerleme kaydedildiğine karar vermesi durumunda görüşülmeye başlanması öngörüldü.

    Sonbahara kadar her ay bir hafta görüşme yapılması planlanırken her şey takvime uygun şekilde ilerlediği takdirde müzakerelerin iki yıl sürmesi ve Birleşik Krallık’ın Mart 2019'da AB’den ayrılması hedefleniyor.

    19 Haziran
  • 1 Temmuz

    AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı Malta’dan sonra Estonya üstlendi. Estonya’nın bu görevi üstlenmesiyle beraber yeni bir üçlü Başkanlık dönemine de geçilmiş oldu. Brexit ile beraber Birleşik Krallığın AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nın iptal edilmesiyle, sıradaki üye ülke olan Estonya, görevi devraldı. Estonya’nın bu görevi üstlenmesiyle beraber yeni bir üçlü başkanlık dönemine (Trio) de geçildi. Estonya’nın altı aylık dönem başkanlığı ile başlayan yeni Trio dönemi sırasıyla Bulgaristan ve Avusturya ile devam edecek. 

    Estonya’nın AB Konseyi Dönem Başkanlığı sürecinde benimsenen önceliklerinin; ülkenin “AB politikası” olarak açıklanan ve 2015-2019 dönemini kapsayan çalışma programı çerçevesindeki  öncelikleri şu şekilde belirlendi:

    - Açık ve yenilikçi bir Avrupa ekonomisi, 
    - Güvenli ve emniyetli bir Avrupa,
    - Dijital bir Avrupa ve verilerin serbest dolaşımı,          
    - Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir Avrupa olarak belirlenmiş bulunuyor.

    1 Temmuz

    6 Temmuz

    AB ve Japonya, 7-8 Temmuz tarihlerindeki G20 Zirvesi’nden bir gün önce toplanan AB-Japonya Zirvesi’nde Ekonomik Ortaklık Anlaşması (Economic Partnership Agreement) adını taşıyan STA’yı imzaladıklarını açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın korumacılık politikalarına hız verdiği bir dönemde AB’nin Japonya ile STA imzaladığını duyurması, serbest ticareti teşvik etmeye yönelik stratejik bir adım olarak görülüyor. 

    6 Temmuz

    7-8 Temmuz

    Dünyanın en büyük ekonomisine sahip 19 ülkesi ile AB'nin oluşturduğu G20'nin 12’inci olağan zirvesi Almanya'nın Hamburg şehrinde gerçekleşti. İki gün süren zirvenin ana gündem maddelerini terörizm, uluslararası ticaret, göç ve mülteci sorunuyla küresel ısınma oluşturdu.

    7-8 Temmuz
  • 1 Ağustos

    Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan raporda, 2015 yılında AB çapında 14 milyon kişiye Yoksullara Yönelik AB Fonu (Fund for European Aid to the Most Deprived, FEAD) çerçevesinde doğrudan ve somut bir desteğin sağlandığı kaydedildi. Bu kapsamda FEAD’ın 2015 yılı içinde doğrudan veya dolaylı olarak 47 milyon öğüne katkıda bulunduğu ve 400 bin ton gıda dağıtımı için finansman yarattığı belirtildi. Avrupa Sosyal Fonu (European Social Fund) kapsamında yaratılan Yoksullara Yönelik AB Fonu, toplumun en yoksul kesimlerinin gıda, giyim ve sağlık ürünleri gibi temel ihtiyaçlarını karşılayarak, bu kesimin sosyal yaşama uyumunu arttırmayı hedefliyor.

    1 Ağustos

    2 Ağustos

    AB’deki en kapsamlı kamuoyu yoklaması Eurobarometre’nin son yayımlanan (Eurobarometre 87) sonuçlarına göre, AB nüfusunun çoğunluğunun AB’nin geleceği için umutlu olduğu ve söz konusu oranın 2010 yılından bu yana en yüksek değere ulaştığı kaydedildi.

    2 Ağustos

    17 Ağustos

    Barcelona’da bir minibüsün kentin en turistik yerlerinden Las Ramblas caddesinde yayaları ezmesi sonucu yaşanan terör saldırısında 14 kişini hayatını kaybetti ve en az 100 kişi yaralandı. İŞİD’in üstlendiği saldırı sonrası İspanya Başbakanı Rajoy tüm İspanya’da birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

    17 Ağustos

    23 Ağustos

    Avrupa Komisyonu, Monsanto’nun Bayer tarafından satın alınmasına ilişkin öneri hakkında AB’nin rekabet mevzuatı çerçevesinde detaylı bir soruşturma başlatmaya karar verdi. Komisyon, birleşmenin tarım ilaçları ve tohumlara ilişkin alanlarda rekabet ortamını bozacağı endişesi olduğunu belirtti.

    23 Ağustos
  • 1 Eylül

    AB ve Ukrayna liderleri arasında, siyasi işbirliğinin ve kapsamlı bir serbest ticaret alanının oluşturulmasını öngören AB’nin akdettiği en önemli ortaklık anlaşması imzalandı. Anlaşmanın Ukrayna ticaretinin modernleşmesi için gerekli altyapıyı sağlayacağı, AB’nin Ukrayna’nın en büyük ticari partneri olacağı ve daha birçok konuda Ukrayna’nın AB müktesebatına daha fazla uyum göstereceği öngörülüyor. 

    13-14 Eylül

    Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in, 2017 Birliğin Durumu Konuşmasında; başta ticaret, sanayi, siber güvenlik, göç ve mülteci krizi olmak üzere birçok alanda önümüzdeki dönemde atılacak adımların yol haritası açıklandı. Avustralya ve Yeni Zelanda ile STA müzakerelerine başlanması, STA müzakere yetki belgelerinin şeffaflığının artırılması ve AB’de stratejik yatırımlarda bulunmak isteyen yabancı firmaların yakın takibe alınması ticaret alanında öngörülen girişimleri oluşturdu. Yeni  Sanayi Politikası Stratejisi’nin açıklanması, siber saldırılara karşı Avrupa Siber Güvenlik Ajansı’nın kurulması ve düzensiz göçmenlerin geri gönderilmesi, yasal yollar ve Afrika ile dayanışmanın artırılması konularında teklifler sunulması, Juncker’in öngördüğü diğer girişimlerin satır başlarını oluşturdu. Avrupa Komisyonunun bu toplantıda açıkladığı Ticaret Paketi, AB’nin ticaret ve yatırımlarının geliştirilmesine yönelik kapsamlı öneriler içeriyor. Söz konusu paket, Avrupa gözden geçirme çerçevesi kapsamında doğrudan yabancı yatırımların güvenlik ve kamu düzeni gibi AB’nin stratejik menfaatlerinin sağlamlaştırılmasını içeriyor. Ticaret Paketi’ndeki öneriler arasında çok taraflı yatırım mahkemesi kurulması için görüşmelerin başlatılması da yer alıyor. Bu belgenin yanı sıra AB, ticaret politikası stratejisine ilişkin “Herkes için Ticaret“ başlıklı raporunda son iki yıldaki gelişmeleri değerlendiriyor.  Avrupa Komisyonu açıkladığı bu adımlarla, AB’nin ticaret politikasını dünyanın en şeffaf ve kapsayıcı politikası haline getirmeyi amaçlıyor.

     

    15-16 Eylül

    AB üyesi 28 ülkenin maliye bakanlarının katılımıyla düzenlenen Ekonomik ve Mali İşler Konseyi (ECOFIN) Toplantısı Estonya’nın başkenti Tallin’de gerçekleştirildi.  Avro Grubu toplantısında içsel ve dışsal ekonomik şoklara karşı daha etkili mücadele ve AB üye ülkelerinin finansal istikrarı için Ekonomik ve Parasal Birliğin geliştirilmesi hakkında bakanlar istişarede bulundu.

    15-16 Eylül

    19-25 Eylül

    Dünya liderlerinin katılımıyla New York’ta gerçekleşen BM Genel Kurulu’nun 72’nci toplantısında görevi Peter Thompson’dan devralan Miroslav Lajcak, BM Genel Kurulu’nun Yeni Başkanı oldu.

    21 Eylül

    30 Ekim 2016 tarihinde Kanada ve AB üye ülkeleri arasında imzalanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması (CETA) 21 Eylül tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Anlaşmanın, Kanada ve AB arasındaki tarifelerin yüzde 98’ini kaldıracağı, karşılıklı ticaret hacminin yıllık 12 milyar avro artacağı ve istihdam ve büyümeye katkı sağlayacağı öngörülüyor.

    21 Eylül

    24 Eylül

    Almanya’da yapılan genel seçimleri, Angela Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokratik Birlik (CDU)/CSU) kazandı. 4’üncü kez genel seçimleri kazanan Merkel, 4 yıl önceki seçimlere kıyasla yüzde 9 oy kaybetti.

    24 Eylül
  • 1 Ekim

    İspanya özerk Katalonya bölgesinde, İspanya merkezi hükümetinin uyarı ve engellemelerine rağmen bağımsızlık referandumu gerçekleşti. Katalonya halkının yaklaşık yüzde 50’sinin katıldığı bu seçimde sandıktan yüzde 90 oranında “evet” oyu çıktı. Bu sonucun akabinde, 27 Ekimde Katalonya Bölgesel Parlamentosu tek taraflı bağımsızlık ilanında bulundu.

    1 Ekim

    15 Ekim

    Avusturya’da gerçekleştirilen Genel Seçimleri, aşırı sağ görüşe sahip Avusturya Halk Partisi (ÖVP) kazandı. 2013-2017 yılları arasında Avusturya Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Sebastian Kurz, AB tarihindeki en genç başbakan olarak yeni Avusturya Şansölyesi seçildi.

    15 Ekim

    19 Ekim

    AB Adalet Divanı (ABAD), Macaristan’ın Türk motorlu taşıtlarına uyguladığı verginin Türkiye ile AB ticari ilişkilerinin hukuki temelini oluşturan Ortaklık Anlaşması’na, aykırı olduğuna hükmetti.  Bu anlaşma, Türkiye ve AB üye ülkeleri arasındaki gümrük vergilerinin, miktar kısıtlamalarının ve milli üretim ile anlaşmanın çıkarlarına aykırı bir korumayı hedefleyen her türlü tedbirin yasaklanmasını öngörüyor.

    19-20 Ekim

    AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye’ye yönelik yapılan mali yardımların yeniden planlanması ve Türkiye’deki güncel siyasi gelişmeler gündeme geldi. Buna göre AB liderleri, Avrupa Komisyonunun Türkiye’ye yönelik katılım öncesi mali yardımda kesintiye gidilmesi ve yardımın yeniden yönlendirilmesi için çalışmalara başlamakla görevlendirilmesi konusunda anlaştılar. Bunun dışında göç, savunma, dijital gündem, Brexit ve dış politika konuları liderler tarafından görüşüldü.

    20-21 Ekim

    Çekya’da gerçekleştirilen Genel Seçimlerde, Andrej Babis’in liderliğindeki Memnuniyetsiz Vatandaşlar Hareketi (ANO) partisi, 200 milletvekilli Parlamentoda 78 milletvekili ile  yer almayı başardı.

    20-21 Ekim

    24 Ekim

    Avrupa Komisyonu 2018 yılı çalışma programını açıkladı. Programın öncelikli maddeleri arasında Avro Alanı Maliye Bakanlığı makamının oluşturulması, sahte haberlerin yayılmasını önlemeye yönelik adımlar ve AB’nin uzun vadeli bütçesinde değişikliklere gidilmesi yer alıyor.

  • 9 Kasım

    Avrupa Komisyonunun yayımladığı 2017 Sonbahar Ekonomik Tahmin Raporu’na göre, bir önceki döneme oranla, hem AB’deki hem de Avro Alanı’ndaki büyümenin ivme kazanacağına vurgu yapıldı. Avro Alanı’nda yakalanan son 10 yılın en yüksek büyüme oranı olan yüzde 2,2’nin yavaşça azalarak 2018’de  yüzde 2,1 ve 2019’de  yüzde 1,9’e ineceği  öngörülüyor. Aynı şekilde AB’nin bu seneki yüzde 2,3’lük büyümesinin 2018’de yüzde 2,1 ve 2019’da yüzde 1,9 olacağı tahmin ediliyor. Öte yandan istihdam artışının sürekliliğini koruduğu belirtilirken; bu yıl yüzde 9,1 ile 2009’dan beri kaydedilen en düşük işsizlik oranına sahip Avro Alanı’nda, işsizlik oranının 2018’de yüzde 8,5 ve 2019’da yüzde 7,9’a düşeceği öngörülüyor. AB’de ise 2017’de yüzde 7,8 olan işsizlik oranının 2018 ve 2019’da sırasıyla yüzde 7,3 ve yüzde 7 seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Raporda  AB ekonomisinin genel olarak iyi bir performans sergilemekle birlikte büyümenin kalıcı ve kapsayıcı hale gelmesine odaklanılmasının önem taşıdığı belirtiliyor.

    9 Kasım

    30 Kasım

    AB bütçesi AP ve AB Konseyi tarafından kabul edildi. Gelirlerin 160,1 milyar avro, harcamaların 144,7 milyar avro olarak belirlendiği AB 2018 yılı bütçesinde, en önemli payı büyüme ve ekonomiye yönelik programlar aldı. Önemli başlıklardan bazıları  şu şekilde sıralandı:

    -Bütçenin yarısına yakınının, 77,5 milyar avro, ekonomiyi güçlendirmek, üniversiteleri daha rekabetçi hale getirebilmek ve Avrupa şirketlerini dünya piyasasında daha güçlü kılmak amacıyla kullanılması kararlaştırıldı.  Avrupa Stratejik Yatırım Fonu’na (EFSI-European Fund for Strategic Investment) 2 milyar avro, İşletmelerin ve KOBİ'lerin Rekabet Edebilirliği Programı’na (COSME-Competitiveness of Enterprises and SMEs) 354 milyon avro ve Horizon 2020 programı aracılığıyla Ar-Ge yatırımlarına 11,2 milyar avro aktarılması planlandı.  Toplam olarak 55,5 milyar avronun Avrupa Yapısal ve Yatırım Fonu (ESIF-European Structural and Investment Fund) aracılığıyla büyümenin ivme kazanmasına, istihdam yaratmaya ve Üye Devletlerin yanı sıra bölgelerin yakınlaştırılmasına harcanması öngörüldü.

    -Tarım sektörüne 59 milyar avro destek verilmesi kararlaştırıldı.

    -Göç ile mücadele ve Avrupa Savunması için yaklaşık 4,1 milyar avro ayrılırken. bu iki alan için, daha önce kararlaştırılan politikalarla beraber toplam 22 milyar avronun 2015-2018 döneminde kullanılacağı bildirildi.

    30 Kasım
  • 4 Aralık

    Avro Grubu Başkanlık görevine, 2015 Kasım ayından beri Portekiz Maliye Bakanlığı görevini yürüten, Mário Centeno seçildi.

    4 Aralık

    5 Aralık

    AB vergi alanında AB’yle işbirliği yapmayan ülkelerin listesini Üye Ülkelerin Ekonomi Bakanlarının da katılımıyla Brüksel’de duyurdu. Listede, Amerikan Samoası, Bahreyn, Barbados, Grenada, Guam, Güney Kore, Makao, Marshall Adaları, Moğolistan, Namibya, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad ve Tobago, Tunus ve Birleşik Arap Emirlikleri yer aldı. Bu uygulama ile son yayımlanan ve dünyada çeşitli yolsuzluk iddialarının ortaya koyulduğu Paradise Papers’da açıklanan ayrımcı vergilendirme uygulamalarından kaynaklanan suiistimal ve vergi kaçakçılığının,  küresel bir şekilde önüne geçilmesinin sağlanacağı belirtildi. Öte yandan sivil toplum kuruluşları Lüksemburg, Malta, Hollanda, İrlanda, İngiltere ve GKRY gibi cazip vergi imkânları sunan AB üye ülkelerinin listede olmamasına tepki gösterdi. 

    5 Aralık

    8 Aralık

    AB’nin tarihindeki en büyük ikili ticaret antlaşması olarak görülen Japonya-AB Ortaklık Anlaşması’nın yürürlüğe girmesi için son görüşme yapıldı, taraflar uygulamaya geçilmesi için düğmeye bastı.

    8 Aralık

    14 Aralık

    Avro Alanı’na ilişkin makroekonomik politikalara yönelik stratejik önerilerin sunulduğu Avro Zirvesi’nde, Ekonomik ve Parasal Birliğin sorunsuz işlemesi ve finansal istikrarın korunması için gerekli adımlar tartışıldı. Birliğin finansal istikrarının korunması ve finansal piyasaların bütünleşmesinin büyüme ve refaha olumlu katkı sağlaması amacıyla denetim sorumluluğunun da bütünleştirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğinin altı çizildi ve Bankacılık Birliği’nin tamamlanması için harekete geçme çağrısı yapıldı.

    14-15 Aralık

    Avrupa liderlerinin bir araya geldiği AB Konsey toplantısında tartışmaların odak noktasında savunma, göç ve sosyal konularda gereken işbirliği yer aldı. Toplantıda Ekonomik ve Parasal Birlik ve Birleşik Krallık ile yapılacak Brexit görüşmelerinin detayları ele alındı.

    19 Aralık

    Son yayımlanan Eurobarometre (88) Anketinde, Avrupalıların ekonominin durumunu pozitif olarak değerlendirdiği ve avroya olan desteğin 2004’ten beri en yüksek seviyelerde olduğu bildirildi. Başta Lüksemburg olmak üzere, Avrupalıların çoğunluğunun AB’nin sorunlu bir dünyada istikrar bölgesi olduğu görüşünde birleşti.