2013
-
1 Ocak
“Ekonomik ve Parasal Birlikte İstikrar, Koordinasyon ve Yönetişime ilişkin Antlaşma” adı altındaki Mali Sözleşme yürürlüğe girdi. Antlaşma, üye ülke kamu bütçelerinin dengede olmasını ve aşırı açıkların oluşmasının önlenmesini hedefliyor.
3 Ocak
Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, Avro Alanı’nda risk algısının ortadan kalktığını söyledi.
Portekiz Hükümeti “Altın Kural”ın ulusal düzenlemelere aktarılmasını kabul etti.
8 Ocak
Avrupa Komisyonu “2012 - Avrupa’da İstihdam ve Sosyal Gelişmeler” başlıklı raporunda, tırmanışa geçen uzun süreli işsizliğe dikkat çekti.
11 Ocak
Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın, 2012’in son çeyreğinde binde 5 oranında daraldığı açıklandı.
16 Ocak
AP, kredi derecelendirme kuruluşları için daha sıkı bir yasal çerçeve getiren yeni tüzüğü onayladı.
21 Ocak
Avro Grubu Başkanlığı’na, iki buçuk yıllık bir süre için Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem seçildi.
22 Ocak
AB Ekonomi ve Maliye Bakanları, 11 üye ülkede finansal işlemler vergisinin uygulanmasını kabul etti.
Avrupa Bankacılık Otoritesi, 39 bankadan “yaşam vasiyeti” olarak tabir edilen kriz sonrası kurtarma ve çözümleme planlarını düzenleyici kurumlara sunmasını istedi.
23-27 Ocak
Merkel, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda, AB’de reformları hızlandıracak bir “Rekabet Paktı” oluşturulmasını talep etti.
-
5 Şubat
ABD hükümeti, mali kriz öncesinde konut kredilerine bağlı varlıklara verdiği notlar nedeniyle S&P’yi mahkemeye verdi.
9 Şubat
Ekonomik kriz ile mücadele eden Yunanistan’ın Hellas Sat uydusu satıldı.
13 Şubat
ABD Başkanı Obama, AB Konsey Başkanı Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso, AB ve ABD arasında kapsamlı bir ticaret ve yatırım anlaşmasını hayata geçirmek istediklerini açıkladılar.
14 Şubat
Eurostat verilerine göre, GSMH AB27’de binde 3, Avro Alanı’nda ise binde 5 azaldı.
19 Şubat
Avrupa Komisyonu, kamu hizmetlerinde devlet yardımı kurallarını belirleyen bir kılavuz yayımladı.
İspanya’nın en büyük gayrimenkul şirketlerinden Reyal Urbis iflas kararı aldı.
20 Şubat
Yunanistan’da genel grev hayatı felce uğrattı.
Bulgaristan’da Başbakan Boyko Borisov, yüksek elektrik fiyatları ve alınan ekonomik önlemleri protesto eden halk gösterilerinin devam etmesi üzerine istifa kararı aldı.
Avrupa Komisyonu Büyüme ve Uyum için Sosyal Yatırım Paketi’ni onayladı.
24 Şubat
Nikos Anastasiadis, GKRY’nin yeni cumhurbaşkanı seçildi.
24-25 Şubat
İtalya’da yapılan genel seçimlerde hiçbir parti çoğunluğu elde edemedi. Siyasal belirsizlik İtalyan tahvillerinin değerinin düşmesine yol açtı.
27 Şubat
Bakanlar Konseyi ve AP, sermaye yeterliliğine ilişkin yeni düzenlemeler getiren sermaye yeterliliğine ilişkin dördüncü paket (CRD IV) mevzuat tasarısı üzerinde prensipte anlaşmaya vardılar.
Ekonomik kriz ile mücadele eden Slovenya’da Başbakan Janez Janša liderliğindeki hükümet düştü.
28 Şubat
Avrupa Yatırım Bankası (AYB)’nın 2013 - 2015 döneminde Avrupa’da büyümeyi destekleyici kredi kapasitesinin yüzde 40 oranında artırılması planı açıklandı.
-
1 Mart
Avro Alanı’nda işsizlik oranı yüzde 11,9’e yükseldi. İşsizlik oranı İspanya ve Yunanistan’da yüzde 27 olarak kaydedilirken, genç işsizliği oranı da yüzde 30’u buldu.
4 Mart
Avro Grubu, GKRY’nin kötüleşen ekonomik durumunu ele aldı.
Letonya, Avro Alanı’na katılmak için resmi başvurusunu gerçekleştirdi.
12 Mart
AP, Avro Alanı ülkeleri için İstikrar ve Büyüme Paketi’ni revize eden ve yapısal uyum programları çerçevesinde bütçe denetimini güçlendiren İkili Paketi resmen kabul etti.
13 Mart
AP, 2014-2020 bütçe tasarısına karşı çıkan kararı büyük çoğunlukla kabul etti.
15-16 Mart
AB Maliye Bakanları, GKRY’ye yönelik mali yardım paketi ile iktisadi düzenleme programını görüştü. 10 milyar avroluk yardıma karşılık Rum bankalarındaki mevduat hesaplarından vergi alınacağının açıklanması, ciddi tartışmalara yol açtı.
19 Mart
Kurtarma programına karşılık mevduat vergisi anlaşması kararı, GKRY Parlamentosu’nda reddedildi.
20 Mart
ABD Başkanı Barack Obama, Kongre’ye, AB ile Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı imzalanması niyeti ile ilgili bildirimde bulundu.
24 Mart
Brüksel’de toplanan Avro Grubu, GKRY ile 10 milyar avroluk kurtarma paketi üzerinde anlaşmaya vardı. Bu anlaşmaya göre, bankalardaki 100 bin avronun altındaki mevduat hesaplarına dokunulmayacak ancak bu rakamın üzerindeki mevduatlarda önemli kesintilere gidilecek.
27 Mart
S&P, Türkiye’nin kredi notunu BB’den BB+’ya yükseltti.
28 Mart
GKRY, yaklaşık iki hafta sonra yeniden açılan bankalardaki hesaplardan paranın çekilmesini kontrol etmek amacıyla banka hesaplarına erişimi konusunda kısıtlamalar getirdi. Buna göre, 3000 avro üzerindeki nakitin ülke dışına çıkarılması ve fonların başka ülkelere elektronik transferleri yasaklandı.
-
2 Nisan
GKRY Maliye Bakanı Michael Sarris, uluslararası kreditörlerle görüşmeleri tamamladıktan sonra istifa etti.
5 Nisan
AMB Başkanı Mario Draghi, GKRY’nin avroyu terk etmesinin bir seçenek olmadığını açıkladı. Draghi, ülkede düşük orandaki banka hesaplarının vergilendirilmesine ilişkin planın hata olduğunu kabul etti.
11 Nisan
Avrupa Komisyonu’nun “Avrupa’da Endüstriyel İlişkiler 2012” raporuna göre, borç krizi AB ülkelerinde kamu sektöründe çalışanların durumunun ve endüstri ilişkilerinin bozulmasına yol açtı.
16 Nisan
Fitch, Türkiye’nin kredi notunu “yatırım yapılabilir” seviyesine çıkardı.
18 Nisan
AB’de bankacılık sektörünün Tek Denetim Mekanizması için Avrupa Parlamentosu ve AB arasında anlaşmaya varıldı.
24 Nisan
İtalya’da şubat ayındaki seçimlerden sonra ortaya çıkan belirsizlik ortamı, Demokratik Parti Başkan Yardımcısı Enrico Letta’nın hükümeti kurmak ile görevlendirilmesiyle sona erdi.
30 Nisan
GKRY Meclisi iki oyluk bir fark ile 10 milyar avro tutarındaki kurtarma paketini kabul etti.
-
3 Mayıs
Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan 2013 Yılı Bahar Dönemi Ekonomik Tahmin Raporu’nda, AB ekonomisinin uzun süren durgunluk döneminden sonra hafif bir toparlanma eğilimine girdiği belirtildi.
13 Mayıs
|Avro Grubu|, Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması’ndan Yunanistan’a 7,5 milyar avro verilmesi ve GKRY için iki milyar avronun serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.
15 Mayıs
Eurostat verilerine göre, 2013’ün ilk üç ayında binde 2 küçülen Avro Alanı ekonomileri, 1995’ten bu yana kaydedilen en uzun resesyonu yaşıyor.
16 Mayıs
Fitch, Yunanistan’ın kredi notunu CCC’den B-’ye yükseltti.
17 Mayıs
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa’nın kimliğini tehdit ettiğini öne sürdüğü ekonomik durgunluk ile mücadele için bir Avro Alanı Hükümeti oluşturulması çağrısında bulundu.
Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu Ba1’den Baa3’e yükseltti.
18 Mayıs
Roma’da binlerce kişi kemer sıkma politikaları ve artan işsizliği protesto ederken, Başbakan Letta’ya istihdam yaratıcı önlemler alma çağrısında bulundu.
20 Mayıs
FTSE 100 Endeksi 6.755,63 puanla Eylül 2010’dan beri en yüksek seviyesini gördü.
Fitch, Slovenya’nın kredi notunu A-’den BBB+’ya düşürdü.
29 Mayıs
Avrupa Komisyonu İspanya Hükümeti’nin İstikrar Programı ve Reform Programı’nı olumlu karşıladığını açıkladı. İspanya’nın mali hedeflerine göre aşırı bütçe açığının düzeltilmesinin 2014 yerine 2016’ya ertelenmesi Komisyon’un beklentileriyle uyumluluk gösteriyor.
30 Mayıs
Avro Alanı’nda bütçe denetimi ve ekonomik yönetişimi güçlendirmesi öngörülen mevzuat düzenlemesi, “İkili Paket” yürürlüğe girdi.
31 Mayıs
AB’de işsizlik oranı Nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre önemli oranda artış gösterdi. İşsizlik oranı geçen yıl Avro Alanı’nda yüzde 11,2 ve AB27’de yüzde 10,3 iken; bu yıl Nisan ayında sırasıyla yüzde 12,2 ve 11’e yükseldi. Genç işsizlik oranı 2012 Nisan ayında Avro Alanı ve AB27’de yüzde 22,6’dan Nisan 2013’te Avro Alanı’nda yüzde 24,4 ve AB27’de yüzde 23,5’e yükseldi.
-
17 -18 Haziran
G8 Zirvesi Kuzey İrlanda’da gerçekleştirildi. Suriye’deki iç savaş, vergi kaçakçılığının önlenmesi ve AB–ABD serbest ticaret anlaşması görüşmeleri Zirvenin ana gündemini oluşturdu.
20 Haziran
AB’de kredi derecelendirme kuruluşlarının hesap sorulabilirliklerini artıran yeni kurallar yürürlüğe girdi. Yapılan değişikliklerle derecelendirme kuruluşlarına aşırı bağımlılığın azaltılması ve derecelendirme sürecinin kalitesinin artırılması hedefleniyor.
21 Haziran
AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Konseyi toplantısında Avrupa Sömestri kapsamında üye ülkelerin ekonomik ve mali politikalarına ilişkin tavsiyeler onaylandı.
27-28 Haziran
AB liderler zirvesinde sosyal ve finansal konular gündem maddelerini oluşturdu. Genç işsizliği en önemli gündem maddesi oldu. Genç işsizliği ile mücadele amacıyla kapsamlı bir plan kabul edildi. Zirvede Sırbistan ile katılım müzakerelerine başlanması kararı alınırken, Letonya’nın 2014’ten itibaren Avro Alanı’na dâhil olması ve avro para birimini kullanması kararlaştırıldı.
-
1 Temmuz
Hırvatistan AB’ye üye oldu ve AB üyesi sayısı 28’e yükseldi. Litvanya AB Dönem Başkanlığını devraldı.
1 Temmuz
Portekiz Maliye Bakanı Vitor Gaspar’ın istifa etti. AB-IMF mali yardım programı kapsamında ülkede uygulanan kemer sıkma önlemlerinin baş mimarı Bakanın yerine Hazine Bakanı Maria Luis Albuquerque Haien getirildi. Avrupa Komisyonu, istifanın açıklanmasından sonra Portekiz’de reformlara aynı hızla devam edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
8 Temmuz
Avro Grubu ve AB Ekonomi ve Maliye Bakanları toplantıları gerçekleştirildi. Avro Alanı Maliye Bakanları Yunanistan ekonomisine sağlanan mali desteğin sürdürülmesini kararlaştırdılar. Yunanistan’a, mali yardım karşılığında öngörülen reformların gerçekleştirilebilmesi için yardımın 2 dilim halinde verilmesi ve ilk diliminin 2,5 milyar avro, ikinci dilimin Ekim ayında 0,5 milyar avro tutarında olması öngörüldü.
10 Temmuz
Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker istifa etti.
15 Temmuz
AB Konseyi 2014 yılı taslak bütçesinde, 2013 bütçesi ile kıyaslandığında yüzde 6 kesintiye giderek, taahhütler için 141,7 milyar avro ve harcamalar için 134,8 milyar avro öngördü.
16 Temmuz
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun derecesini AAA’dan AA+’ya düşürdü.
17 Temmuz
AB’de bankaların sermaye gereksinimlerine ilişkin kuralları içeren ve Basel III kurallarının AB mevzuatına aktarılması kapsamında kabul edilen, bir tüzük ile bir direktiften oluşan “CRD IV-CRR” reform paketi yürürlüğe girdi.
17 Temmuz
Avrupa Bankacılık Kurumu (European Banking Authority – EBA), bankacılık sektörüne ilişkin risk değerlendirme raporunu açıkladı. Raporda 2013 yılının ilk yarısında, öz sermaye ve borç yatırımcılarının piyasaya yönelik güvenlerinde sınırlı ilerlemelerin kaydedildiği belirtildi.
19 Temmuz
G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Bakanları Toplantısı Moskova’da gerçekleştirildi. Maliye bankaları güçlü büyüme ve yüksek istihdam trendine girilmesi için gerekli eylemleri gerçekleştirmede kararlı olduklarını vurguladılar.
29 Temmuz
Avro Alanı Maliye Bakanları Yunanistan’a 2,5 milyar avroluk mali yardım dilimini onayladı. IMF İcra Kurulu yaptığı toplantıda Yunanistan’a, ekonomi kurtarma programı çerçevesinde verilmesi planlanan 1,72 milyar avroluk kredi dilimine onay verdiğini açıklandı.
-
5 Eylül
G20 Zirvesi, Rusya’nın St. Petersburg şehrinde gerçekleştirildi. Zirvede, başta aktif büyüme politikası, küresel mali politikalara yönelik daha ciddi denetimler ve vergi cennetleriyle mücadele konuları görüşüldü. Zirve sonunda kabul edilen sonuç bildirgesinde küresel ekonominin sürdürülebilir ve dengeli büyümesi, yeni iş alanlarının oluşturulması, yatırımların desteklenmesi, çok taraflı ticaretin geliştirilmesi, vergi kaçakçılığıyla mücadelenin önemine işaret edildi.
11 Eylül
Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, “Birliğin Durumu” (State of Union) konulu konuşmasını gerçekleştirdi. AB’nin küresel mali krizle mücadele alanında son beş yıldır sarf ettiği cabalara dikkat çeken Barroso, AB’nin krize karşı birlikte durarak kararlı bir yanıt verdiğini ifade etti
12 Eylül
AP Bankacılık Birliği’nin sağlanmasına yönelik Tek Denetim Mekanizması’nı kabul etti. Mekanizma ile 30 milyar avrodan fazla mal varlığı olan bankalar, Avrupa Merkez Bankası’nın denetimi altına girmesi öngörülüyor.
12 Eylül
İzlanda AB ile müzakereleri askıya aldığını resmen duyurdu. AB ise ülkeye aktarılan katılım öncesi yardımları durduğunu açıkladı.
22 Eylül
Almanya’da gerçekleşen federal seçimlerin galibi, oyların yüzde 41,5’ini alan Hıristiyan Demokrat Birlik/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri oldu. Hıristiyan Demokrat Birlik/Hıristiyan Sosyal Birlik lideri Angela Merkel, üçüncü defa üst üste seçimleri kazandı ve aynı zamanda partisinin 1990’dan bu yana en yüksek oya erişmesini sağladı.
22 Eylül
Avusturya’da genel seçimler gerçekleştirildi. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti seçimleri kazandı.
-
2 Ekim
İtalya’da hükümet krizi yaşandı. İtalyan hükümeti ile KDV oranlarını artırma konusunda yaşanan anlaşmazlık sonucunda koalisyon ortağı ve İtalyan eski Başbakanı Silvio Berlusconi’nin Özgürlükçü Halk Partisi’nden olan beş bakan istifa etti. Başbakan Enrico Letta başkanlığındaki hükümet güven oylaması sonucu iktidara devam etti.
15 Ekim
AB Bankacılık Birliği’nin birinci ayağı olan, bankalar ve kredi kurumlarının denetlenmesine yönelik Tek Denetim Mekanizmasına ilişkin kurallar kabul edildi.
20 Ekim
Lüksemburg’ta erken genel seçimler yapıldı. Seçimlerin galibi, ülkenin 18 yıllık iktidar sahibi olan Başbakan Jean Claude Junker’ın partisi Hristiyan Sosyal Halk Partisi, oldu. Oyların yüzde 33’ünü alan partiyi, mevcut koalisyonda yer alan ve seçimde yüzde 20,2 oyla Parlamento’da 13 koltuk kazanan Sosyalist İşçi Partisi izlerken, Demokratik Parti ise yüzde 18 oyla 13 koltuğa sahip oldu.
22 Ekim
AB Genel İşler Konseyi’nde Türkiye ile müzakerelerde 22’nci faslın açılması resmi olarak onaylandı.
22 Ekim
Avrupa Komisyonu’nun 2014 yılı çalışma programı kabul edildi. Yeni çalışma programında, büyümeyi artırıcı öncelikli teklifler saptanarak, ilk kez bir liste halinde veriliyor. Bankacılık birliği, tek pazar ve dijital gündemin neticelendirilmesi, 2014-2020 Çok Yıllı Mali Çerçeve altında alınan yeni önlemlerin hızlı bir şekilde işler hale getirilmesi ve özellikle genç işsizliği ile mücadele, programda öne çıkan konular arasında yer aldı.
23 Ekim
Avrupa Merkez Bankası Tek Denetim Mekanizması kapsamında bankaların kapsamlı değerlendirmesine ilişkin detayları açıkladı ve değerlendirme kapsamındaki bankaların listesini yayınladı.
24 Ekim
AB Konseyi Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi gerçekleştirildi. Toplantının ana gündemini ekonomik ve parasal politika ile dijital ekonomi oluşturdu. AB’nin büyümesi ve rekabet gücünü artırılması açısından güçlü bir dijital ekonominin önemi üzerinde duran Konsey, bu amaçla AB’nin dijital ürünler ve hizmetlerde yeniden hız kazanması için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini, dijital ve telekom piyasalarının bütünleşerek tek pazar haline gelmesine acilen ihtiyaç duyulduğuna işaret etti.
-
5 Kasım
“Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu” adlı 22’nci Başlık Brüksel’de Türkiye ile AB arasında yapılan Hükümetlerarası Katılım Konferansı’nda açıldı.
5 Kasım
Avrupa Komisyonu, Sonbahar Dönemi Ekonomik Tahmin Raporu’nu yayımladı. Raporda 2013 ikinci yarıyılında AB’nin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 büyüme göstereceği tahmininde bulunulurken, işsizlik oranının 2015’e kadar yüzde 12’nin üzerinde seyretmeye devam edeceği 2014 ve 2015’te kademeli olarak artacağı belirtildi. 2013’teki yavaş ve kırılgan büyümeyi takiben, ekonomik büyümenin aşamalı olarak hız kazanacağı ve 2014 ve 2015’te daha güçlü olacağı belirtildi.
7 Kasım
Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’den oluşan Troyka 29 Ekim- 7 Kasım 2013 tarihlerinde İrlanda’ya ekonomi kurtarma programı kapsamında 12’inci ve son gözden geçirme ziyaretinde bulunarak programın sonlandırılması üzerine görüştüler.
13 Kasım
Avrupa Komisyonu ekonomi politikalarının koordinasyonuna yönelik yürütülen Avrupa Sömestrinin başlangıç noktası olan, Yıllık Büyüme Araştırması raporunu yayınladı. Bu kapsamda üye ülkelerin büyümenin artırılması için, bütçe ve ekonomik planlarını uyumlaştırmaları öngörülüyor.
14 Kasım
Avro Grubu Maliye Bakanları toplantısında, İrlanda ve İspanya’nın kurtarma paketinden çıkış taleplerini olumlu karşıladı. Avro Grubu Bakanları, her iki ülkenin borç ödeme kabiliyetinin program sonrası izleme mekanizması ile yılda iki kez izleneceğini; ancak Avrupa İstikrar Mekanizması kapsamında ihtiyati kredi almalarına gerek olmamasında memnuniyet duyduklarını açıkladılar.
20 Kasım
AP 2014-2020 Çok Yıllı Mali Çerçeve’yi onayladı. AB’nin 2014 bütçesinde ödemeler, 500 milyon avro ilave ile 135,5 milyar avro, taahhütler ise 142,6 milyar avro olarak belirlendi.
26 Kasım
Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan 2012 Mali Raporu’nda, AB’nin 2012 bütçesi kapsamında 135,6 milyar avronun Avrupa genelinde kullanıldığı ve özellikle araştırmacılar, öğrenciler, küçük ve orta boy işletmeler, şehir, bölge ve sivil toplum kuruluşlarının faydalandığı bildirildi. 2012 yılında AB bütçesi çerçevesinde büyüme, istihdam, araştırma ve eğitim alanlarına kaynak aktarıldığı görülüyor.
-
4 Aralık
Avrupa Komisyonu yedi uluslararası banka ve 1 brokerlik firmasını 1,71 milyar avro tutarında rekor bir para cezasına çarptırdı. Para cezası, söz konusu kurumların türev piyasası faiz oranları ile ilgili yasadışı bir kartele üye olmaları ve avro (Euribor) ve yen para birimlerinde Avrupa Komisyonu AB bütçesine ilişkin 2014-2020 Çok Yılı Mali Çerçevesini onayladı.
9 Aralık
AB Konseyi’nin Ortak Savunma ve Güvenlik toplantısında savunma gündeminin yanı sıra Konsey, bankacılık birliği kapsamında sorunlu bankalarla ilgili nasıl bir yıl izleneceğini ortaya koyan kurallar üzerinde prensipte anlaştı.
2-13 Aralık
Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’den oluşan Troyka İspanya ile yürütülen mali yardım programının beşinci ve son gözden geçirmesini tamamladılar. Programın pozitif yönde ilerlediği belirtildi.
17 Aralık
Almanya’da muhafazakârlar ve Sosyal Demokratların “büyük koalisyon” hükümeti üzerinde anlaşmaya varmasının ardından Parlamento’nun alt kanadı Bundestag’da düzenlenen oylamayla güvenoyu alan Angela Merkel üçüncü kez Başbakan oldu.