2012
-
3 Ocak
İrlanda’da konut fiyatları, 2000 yılından bu yana en düşük seviyeye indi.
5 Ocak
İrlanda’ya mali destek sağlamak amacıyla Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSM), ilk tahvillerini piyasaya sürdü.
6 Ocak
Eurostat verilerine göre Kasım 2011’de Avro Alanı’nda işsizlik oranı yüzde 10,3’e yükselirken, işsiz sayısı 16 milyona ulaştı.
13 Ocak
S&P, Avro Alanı üyesi dokuz ülkenin kredi notunu düşürdü. S&P, Fransa ve Avusturya’nın AAA olan uzun vadeli kredi notunu birer puan düşürerek AA+’ya çekti ve kredi not görünümlerini negatif olarak belirledi. İtalya, İspanya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, Malta ve GKRY kredi notu düşürülen diğer ülkeler olurken, Almanya AAA olan kredi notunu korudu.
16 Ocak
S&P, EFSF’nin AAA olan kredi notunu bir basamak düşürerek AA+’ya çekti.
Avrupa Banka Koordinasyonu Viyana Girişimi yetkilileri, gelişmekte olan Avrupa ekonomilerini etkileyebilecek ulusal politikaların koordinasyonunun artırılması için bir araya geldi.
30 Ocak
Gayri resmi AB Zirvesi’nde İngiltere ve Çek Cumhuriyeti dışındaki Üye Devletler, kısaca Mali Sözleşme olarak adlandırılan Ekonomik ve Parasal Birlikte İstikrar, Eşgüdüm ve Yönetişim Antlaşması üzerinde mutabakata varırken, Avro Alanı üyesi ülkeler, daimi kurtarma fonu ESM’nin oluşturulması üzerinde anlaştılar. Zirve sonunda “Büyüme Dostu Konsolidasyon ve İş Dostu Büyüme” adı altında bir bildiri yayımladı.
-
2 Şubat
ESM’yi kuran antlaşma, Avro Alanı Üye Devletleri tarafından imzalandı.
5 Şubat
Finlandiya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerini, AB yanlısı eski Maliye Bakanı Sauli Niinistö kazandı.
6 Şubat
Romanya’da kemer sıkma önlemleri, Başbakanı Emil Boc’un istifasını getirdi.
12 Şubat
Yunanistan’ın 130 milyar avroluk ikinci kredi dilimine erişimini sağlayacak kemer sıkma paketi, Parlamento’da onaylandı. Parlamento’daki görüşmeler sırasında Atina sokaklarında eylemler düzenlendi.
13 Şubat
Moody’s, AB üyesi altı ülkenin kredi notunu düşürdü, üç ülkenin kredi notlarının görünümünü ise durağandan negatife çevirdi. Moody’s; kredi notları A1 olan üç ülkeden İspanya’nın kredi notunu iki kademe birden düşürerek A3’e, Slovenya ve Slovakya’nın kredi notlarını ise bir kademe düşürerek A2’ye çekti. Malta ve İtalya’nın kredi notunu A2’den A3’e düşüren Moody’s, Ba2 olan Portekiz’in kredi notunu ise Ba3 seviyesine indirdi. İngiltere, Fransa ve Avusturya’nın AAA olan kredi notlarını değiştirmeyen kuruluş, ayrıca bu dokuz ülkenin kredi notları görünümünü de negatif olarak belirledi.
15 Şubat
Eurostat verilerine göre, Avro Alanı GSMH’si 2011’in son çeyreğinde binde 3 oranında azaldı. Böylece Avro Alanı ekonomisi, 2009 yılının ikinci çeyreğinden bu yana ilk kez küçülmüş oldu.
20 Şubat
Aralarında İngiltere, Polonya, Hollanda, Finlandiya, İspanya ve İsveç’in bulunduğu AB üyesi 12 ülkenin liderleri, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso’ya hitaben bir mektup kaleme alarak, AB’yi büyüme sürecine geri döndürecek bir eylem planı hazırlanması çağrısında bulundular.
22 Şubat
Fitch, Yunanistan’ın kredi notunu, CCC’den C’ye düşürdü.
28 Şubat
S&P, Yunanistan’ın CC olan kredi notunu en düşük kredi derecesi olan “tercihli temerrüt” seviyesine düşürdü.
29 Şubat
AMB, ikinci defa üç yıllık vadeli refinansman operasyonunu gerçekleştirdi.
Eğitim harcamalarındaki kesintileri protesto eden on binlerce öğrencinin sokaklara döküldüğü Barselona’da, polis ve öğrenciler çatıştı.
-
1-2 Mart
Ekonomik ve Parasal Birlikte İstikrar ile İşbirliği ve Yönetişime ilişkin Antlaşma, Çek Cumhuriyeti ve İngiltere dışındaki 25 Üye Devlet tarafından imzalanırken, gerçekleştirilen AB Konseyi Başkanlığı seçiminde Herman Van Rompuy ikinci kez AB Konseyi Başkanı seçildi.
13 Mart
AB Ekonomi ve Maliye Bakanları, Altılı Paket’in getirdiği yeniliklerden biri olan aşırı dengesizlikler prosedürünün başlangıç noktası niteliğindeki ilk Uyarı Mekanizması Raporu’nu memnuniyetle karşıladı.
15 Mart
Portekiz Parlamentosu’nda konuşan Avrupa Komisyonu’nun Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, mevcut ekonomik krizin çözümü için Portekiz halkının ve krizden etkilenen diğer ülkelerin halklarının çabalarının yeterli olmayacağını belirterek, AB çapında önlemlere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
29 Mart
AP, küresel mali krizin nedenleri arasında gösterilen tezgâh üstü türev piyasalarına ilişkin, türev araçları ticaretinin daha şeffaf ve güvenli hale getirilmesini amaçlayan bir tüzüğü kabul etti.
30 - 31 Mart
AB Ekonomi ve Maliye Bakanları, 500 milyar avroluk daimi kurtarma fonu ESM ile 2013 ortalarına kadar yürürlükte kalacak geçici kurtarma fonu EFSF kapsamındaki 200 milyar avroluk miktarın birleştirilmesini onayladı.
-
2 Nisan
Türkiye ekonomisi 2011 yılında yüzde 8,5 oranında büyüyerek, Çin’den sonra en hızlı büyüyen ikinci ekonomi konumuna geçti.
18 Nisan
Daha önce, ekonominin 2012 yılında binde 4 daralacağını öngören İtalya Hükümeti, bu rakamı yüzde 1,2 olarak revize etti. İtalya’da hükümet ayrıca, bütçe dengesini sağlama hedefini ise 2013 yılında da gerçekleştiremeyeceğini açıkladı.
Avrupa Komisyonu, AB genelinde rekor seviyelere ulaşan işsizlikle mücadele etmek için bir dizi önlem ve öncelik içeren teklifini açıkladı, Avrupa Küreselleşme Uyum Fonu’nun büyütülmesini tavsiye etti.
26 Nisan
S&P, İspanya’nın kredi notunu A’dan BBB+’ya düşürdü.
-
1 Mayıs
S&P’nin, Türkiye’nin olumlu olan kredi not görünümünü durağana çevirmesi eleştirilere yol açtı.
6 Mayıs
Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerini, Sosyalist Parti adayı François Hollande kazandı.
Yunanistan’da gerçekleştirilen erken genel seçimlerde, kemer sıkma paketlerine karşıtlığı ile bilinen partiler güç kazanırken, YeniDemokrasi Partisi ve PASOK oy kaybetti.
15 Mayıs
AB Maliye Bakanları, yeni KDV stratejisinin yanı sıra bankalar ve yatırım şirketlerinin sermaye yeterliliğine ilişkin dördüncü paket ine ilişkin kurallarda değişiklik getiren ve CRD IV olarak bilinen mevzuat paketi üzerinde anlaşmaya vardılar.
18-19 Mayıs
Camp David’de bir araya gelen G-8 liderleri, büyümenin bütçe disiplini, yapısal reformlar ve geleceğe yönelik yatırımlarla sağlanabileceğini vurgularken, Yunanistan’ın Avro Alanı’nda kalması gerektiğini teyit ettiler.
22 Mayıs
Başlıca altyapı projelerinin fonlanmasını kolaylaştırmak için oluşturulan proje tahvilleri pilot projesinin Temmuz ayında başlatılmasına yönelik kurumlar arası anlaşma imzalandı.
23 Mayıs
Gayrı resmi AB Zirvesi’nde, Avro Alanı’nda istikrar tahvilleri çıkarılması üzerinde anlaşma sağlanamadı. Ancak Yunanistan’ın Avro Alanı’nda kalması gerektiği vurgulandı ve AYB’nin sermayesinin artırılması üzerinde uzlaşıldı.
30 Mayıs
Avrupa Komisyonu, AB’de mali istikrarın sağlanması, büyümenin artırılması ve istihdam yaratılmasına yönelik bütçe önlemleri ve ekonomik reformlarla ilgili her Üye Devlete özel tavsiye kararlarını kabul etti.
31 Mayıs
Mali sözleşme, İrlanda’da yapılan referandumda halk tarafından onaylandı
-
8 Haziran
İspanya, sorunlu bankalarının yeniden sermayelendirilmesi için AB’den 100 milyar avroluk yardım talebinde bulundu.
17 Haziran
Fransa genel seçimlerini önde tamamlayan Sosyalist Parti, 577 sandalyeli Ulusal Meclis’te 280 sandalye almaya hak kazandı.
Yunanistan’ın Avro Alanı’nda kalıp kalmayacağına ilişkin bir test niteliğindeki seçimleri, ülkenin Avro Alanı’nda kalmasını destekleyen Yeni Demokrasi Partisi kazandı.
18 Haziran
G-20 Zirvesi Los Cabos’da gerçekleşti. G-20 ekonomilerinin kısa ve orta vadede atmaları beklenen adımlarla ilgili Büyüme ve İstihdam Eylem Planı’nın kabul edildiği zirvede ayrıca, IMF’nin sermayesinin AB borç krizine destek sağlamak üzere 456 milyar dolar artırabileceği belirtildi.
22 Haziran
AB Ekonomi ve Maliye Bakanları, AB Konseyi’nin üye ülkelerin taslak ekonomik programlarına ilişkin tavsiyeleri ile istikrar ve yakınsama programları kapsamındaki raporlarını onayladı. Ayrıca, Almanya ve Bulgaristan’a karşı açılan aşırı açık prosedürüne son verilmesine karar verdiler.
25 Haziran
GKRY, Yunanistan’ın borç krizinden kötü etkilenen bankacılık sektörünün kurtarılması için AB’den yardım talebinde bulundu. Böylece AB’den kurtarma paketi talebinde bulunan Avro Alanı’ndaki ülke sayısı beşe ulaştı.
28-29 Haziran
AB Zirvesi’nde, Avro Alanı bankaları için ortak bir denetim mekanizmasının oluşturulması ve daimi kriz fonu ESM eliyle bankalara doğrudan sermaye takviyesi konusunda uzlaşıldı. Zirve’de, Avrupa 2020 Stratejisi kapsamında, AB’nin tekrar akıllı, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme ortamına sokulması için Büyüme ve İstihdam Paktı’nın kabul edilerek, acil büyüme önlemleri kapsamında AB ekonomisine 120 milyar avro kaynak aktarılması kararlaştırıldı
-
5 Temmuz
AMB’nin faiz oranlarını 25 baz puan indirmesiyle, faiz oranları binde 7, 5 düzeyini gördü.
Büyük çapta ulaşım, enerji ve enformasyon teknolojileri altyapı projelerinin finanse edilmesine yönelik proje tahvilleri uygulaması AP’de kabul edildi.
11 Temmuz
ILO, “Avro Alanı İşsizlik Krizi: Eğilimler ve Politikalar” başlıklı raporunda, Avro Alanı’nda bazı politikaların değişmemesi halinde, 17,4 milyon olan işsiz sayısının 22 milyona ulaşacağı uyarısında bulundu.
12 Temmuz
Moody’s, İtalya’nın kredi notunu iki basamak birden düşerek A3’ten Baa2 seviyesine indirdi.
26 Temmuz
Berlin’de Almanya Başbakanı Merkel ile görüşen AMB Başkanı Draghi, avrodan geri dönüş olmadığını açıkladı.
-
16 Ağustos
Kısaca EMIR olarak adlandırılan Avrupa Piyasa Altyapısı Tüzüğü yürürlüğe girdi. Finansal piyasalar için daha güvenli bir düzenleyici çerçeve oluşturulmasını amaçlayan Tüzük, Avrupa’daki tüm türev araçları ticari veri tabanına raporlanmasını ve bu verilerin Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi de dâhil olmak üzere, tüm denetim makamlarının erişimine açık olmasını zorunlu kılıyor.
-
4 Eylül
Moody’s, AB’nin Aaa olan kredi notunu teyit ederken, kredi görünümünü negatife çevirdi.
10 Eylül
Berlin’de katıldığı bir toplantıda “AB’nin Trajedisi” başlıklı bir konuşma yapan ünlü yatırımcı George Soros, Avro Krizi’nin AB’yi kredi veren ülkeler ile borçlanan ülkeler olmak üzere ikiye böldüğünü söyledi.
12 Eylül
Federal Almanya Anayasa Mahkemesi, Almanya’nın ESM’ye katılımına onay verdi. Avrupa Komisyonu, Avro Alanı’nda bankacılık sektöründe tek ve ortak gözetim mekanizması kurulmasına ilişkin Bankacılık Birliği mevzuat tasarısını sundu.
13 Eylül
Avrupa Komisyonu, GKRY’nin en büyük ikinci bankası Laiki Bank için 1,8 milyar avro değerindeki kurtarma paketini onayladı.
28 Eylül
Fransa’da son 30 yılın en sıkı bütçe tasarısı açıklandı.
-
2 Ekim
Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Erkki Liikanen başkanlığındaki üst düzey uzmanlar grubu, AB bankacılık sektörünün reformuna ilişin hazırladıkları ve Liikanen Raporu olarak adlandırılan raporu sundu.
8 Ekim
Avro Alanı daimi kurtarma fonu ESM, ESM Guvernörler Kurulu toplantısıyla resmen faaliyete geçirildi. ESM kapsamında likidite krizi ve ödeme güçlüğü arasında bir ayrıma gidilirken, Avrupa Komisyon ve IMF’nin, AMB ile irtibat halinde gerçekleştireceği borç sürdürülebilirlik analizinde herhangi bir Avro Alanı ülkesinde likidite problemi olduğu tespit edilirse, uyum programının hazırlanması koşuluyla anılan ülkeye ESM aracılığıyla destek sağlanması öngörülüyor.
9 Ekim
11 AB üyesi (İtalya, İspanya, Slovakya, Estonya, Fransa, Almanya, Avusturya, Belçika, Yunanistan, Portekiz ve Slovenya) Finansal İşlemler Vergisi üzerinde anlaşmaya vardı.
15-26 Ekim
Troyka, İspanya mali yardım programı kapsamında ilk inceleme ziyaretini gerçekleştirdi.
18-19 Ekim
AB Zirvesi’nde liderler, Avro Alanı’nda bankalar için tek denetim mekanizması oluşturulmasına yönelik yasal çerçevenin yılsonuna kadar hazırlanmasına karar verdiler.
19 Ekim
İngiltere Başbakanı Cameron, 2015 sonrasında ülkenin AB üyeliğini referanduma sunma planını ortaya koyan bir konuşma yaptı.
31 Ekim
Eurostat’ın Eylül ayı verilerine göre Avro Alanı’nda işsizlik yüzde 11,6’ya ulaştı.
-
14 Kasım
Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC), bütçe kesintileri ve işten çıkarmalara karşı en büyük protesto gösterisini düzenledi.
20 Kasım
İspanya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkedeki bankaların bilançolarında geri ödenmeyen kredilerin oranı (batık krediler) yüzde 10,7 ile tarihi bir düzeye ulaştı.
28 Kasım
Avrupa Komisyonu, Derin ve Gerçek bir Ekonomik ve Parasal Birliğe Yönelik Eylem Planı’nı açıkladı.
30 Kasım
Moody’s, ESM ve EFSF’nin kredi notunu Aaa’dan Aa1’e düşürdü.
-
4 Aralık
AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Konseyi’nin (ECOFIN) toplantısında, Yunanistan’a aşırı bütçe açığının düzeltmesi için iki yıl ilave süre verilmesi ve Malta’ya uygulanan aşırı açık prosedürü nün, ülkenin kamu açığını GSYİH’sinin yüzde 3’üne çekmeyi başarması nedeniyle kapatılması karar verildi.
5 Aralık
AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, “Derin ve Gerçek bir Ekonomik ve Parasal Birliği İçin Taslak” başlıklı yol haritasını açıkladı.
10 Aralık
2012 Nobel Barış Ödülü AB’ye verildi.
12 Aralık
AP, AB üyesi 11 devletin, güçlendirilmiş iş birliği çerçevesinde Finansal İşlemler Vergisi ni yürürlüğe koymalarına onay verdi.
13 Aralık
|Avro Grubu|, Yunanistan’a 49,1 milyar avro tutarında yardımın gelecek diliminin serbest bırakılmasını onayladı.
13-14 Aralık
AB Zirvesi’nde EPB’nin tamamlanmasına ilişkin yol haritası üzerinde anlaşmaya varıldı. Yol haritası ekonomik yönetişimin güçlendirilmesi, bankacılıkta tek denetim mekanizması ve avro kurtarma fonu için garanti ile ilgili yeni kurallar içeriyor. Zirve’de ayrıca, her Avrupa Sömestri kapsamında, üye ülkelerden ulusal reform programlarını hazırlamaları talep edildi.
19 Aralık
Komisyon, tezgâh üstü türev araçlar, merkezi karşı taraflar ve ticari işlem veri tabanı ile ilgili Tüzüğü tamamlayan dokuz düzenleyici ve uygulamaya dönük teknik standart kabul etti.