2011
-
1 Ocak
Estonya, Avro Alanı’na dâhil oldu. Estonya’nın Avrupa Döviz Kuru Mekanizması II sisteminden çıkmasıyla, Avro Alanı’nın üye ülke sayısı 17’ye yükseldi.
AB’de finansal krizle mücadele amacıyla kurulan yeni denetim kurumları faaliyete geçti. Bu kapsamda bankalar ve finans şirketlerinin denetlenmesi için Londra’da Avrupa Bankacılık Otoritesi (CEBS); menkul kıymetler piyasasının denetlenmesi için Paris’te Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA); sigortacılık ve emeklilik fonlarının denetlenmesi amacıyla da Frankfurt’ta Avrupa Sigortacılık ve Emeklilik Otoritesi (EIOPA) faaliyetlerine başladı.
12 Ocak
Avrupa Komisyonu, yıllık büyüme araştırmasını kabul etti ve Avrupa Sömestri’ni başlattı.
14 Ocak
Fitch’in Yunanistan’ın BBB- olan kredi notunu, BB’ye çekmesiyle, ülkenin kredi notu “yatırım yapılabilir” seviyesinin altına indi.
-
2 Şubat
S&P, İrlanda’nın kredi notunu A’dan A-’ye düşürdü.
4 Şubat
Almanya ve Fransa tarafından AB Konseyi’ne, Avro Alanı’ndaki rekabet gücünü artırmak ve daha güçlü bir ekonomik yönetişim çerçevesi oluşturmak için “Rekabet Paktı” adı altında bir dizi öneri sunuldu. Girişimin diğer Üye Devletler tarafından desteklenmemesi, Paktın kapsamının yumuşatılarak yeni bir çerçeveye oturtulması ( |Avro Artı Paktı / Avro Paktı| ) yönünde karar alınmasına neden oldu.
18-19 Şubat
Paris’te bir araya gelen G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları, süregelen yüksek makroekonomik dengesizliklere karşı politika önlemleri kapsamında, iki aşamalı bir süreç ve bir dizi önlem üzerinde anlaşma sağladı.
22 Şubat
Yunanistan’da, Papandreou hükümetinin kemer sıkma politikalarını protesto etmek amacıyla 24 saatlik greve gidildi.
25 Şubat
İrlanda’da düzenlenen genel seçimleri Fine Gael Partisi kazandı.
-
9 Mart
İrlanda’da, Enda Kenny başbakanlığında Fine Gael Partisi ve İşçi Partisi koalisyon hükümeti kuruldu.
11 Mart
Avro Alanı liderleri, |Avro Artı Paktı / Avro Paktı| üzerinde anlaşmaya vardı. Pakt, rekabet gücü ve üye ülkeler arasında yakınsama sağlanması açısından ekonomi politikasının daha güçlü koordinasyonunu öngörüyor.
18 Mart
Avrupa Sistemik Riskler Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, Basel Anlaşması’nın, AB mevzuatına aktarıldıktan sonra kurulun oynayabileceği rol gözden geçirildi.
23 Mart
Portekiz’de, dördüncü kemer sıkma paketinin Meclis’ten onay almasının ardından Başbakan José Sócrates istifa etti.
24-25 Mart
AB Zirvesi’nde liderler, daha sıkı bütçe disiplini, ekonomi koordinasyon kuralları ve yeni Avro Alanı krizlerinin önlenmesi için Avrupa İstikrar Mekanizması’nın borç verme kapasitesinin 500 milyar avroya çıkarılmasını kararlaştırdı. Zirvede, krize çözüm olarak mali istikrarın sağlanmasının yanı sıra sürdürülebilirlik, sosyal içerme ve istihdam artışı sağlayan ve AB’nin rekabet edebilirliğini artıran kapsamlı bir çözüm paketi kabul edildi. Bu kapsamda Avrupa Sömestri ve ekonomi politikalarının koordinasyonunun iyileştirilmesine ilişkin |Avro Artı Paktı / Avro Paktı| kabul edildi.
-
5-15 Nisan
Troyka, İrlanda’ya mali yardım kapsamımda ilk inceleme ziyaretini gerçekleştirdi.
6 Nisan
Portekiz, AB’den mali yardım talebinde bulundu.
14 Nisan
Washington’da bir araya gelen G-20 Maliye Bakanları, küresel finansal krizinin tekrarını önlemek için potansiyel riskleri ölçecek bir tarama sistemi üzerinde anlaşma sağladı.
17 Nisan
Finlandiya’da yapılan genel seçimlerde, aşırı sağ eğilimli ve AB karşıtı Gerçek Finliler Partisi oyların yüzde 19’unu alarak ülkedeki üçüncü parti konumuna yükseldi.
-
6 Mayıs
İspanya, Fransa, Almanya ve İtalya Maliye Bakanları’nın katıldığı gizli toplantıdan basına sızan haberlerde, Yunanistan’ın Avro Alanı’ndan çıkacağı iddiaları ortaya atıldı.
7 Mayıs
Yunanistan Başbakanı Papandreou, Yunanistan’ın Avro Alanı’ndan çıkacağına ilişkin iddiaları yalanladı.
9 Mayıs
S&P, Yunanistan’ın kredi notunu BB-’den B’ye düşürdü.
16-17 Mayıs
AB Konseyi, Portekiz’e yardımı onayladı ve yardımın koşullarını belirledi.
23 Mayıs
Portekiz, uygulaması öngörülen ekonomik program karşılığında, mali yardım almak üzere AB ile bir mutabakat zaptı imzaladı.
-
5 Haziran
Portekiz’deki genel seçimleri, Pedro Passos Coelho’nun liderliğindeki Sosyal Demokrat Partisi kazandı.
13 Haziran
S&P, Yunanistan’ın kredi notunu CC seviyesinden, dünyada gözden geçirdiği ülkeler arasında en düşük düzey olan CCC seviyesine indirdi.
17 Haziran
Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Yunanistan’ın durumunu görüşmek üzere Berlin’de bir araya geldiler.
21 Haziran
Portekiz’de Pedro Passos Coelho liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti ile Halkçı Parti’den oluşan koalisyon hükümeti göreve başlattı.
23-24 Haziran
AB Zirvesi’nde liderler, Yunanistan’a kurtarma paketi kapsamında verilmesi öngörülen 110 milyar avronun 12 milyar avroluk beşinci diliminin serbest bırakılması ve ikinci mali yardım paketinin oluşturulması konusunda anlaştı.
AMB Başkanlığı’na, Mario Draghi atandı.
28 Haziran
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanlığı’na, Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde getirildi.
-
5 Temmuz
Moody’s, Portekiz’in kredi notunu dört basamak birden düşürerek, Baa1 düzeyinden Ba2’ye indirdi. Böylece Portekiz de “çöp” seviyesine gelmiş oldu.
12 Temmuz
Moody’s, İrlanda’nın kredi notunu Baa3’ten bir kademe düşürerek “çöp” seviyesine indirdi.
21 Temmuz
Avro Alanı Devlet ve Hükümet Başkanları’nın Yunanistan’ı kurtarmak için düzenledikleri olağanüstü zirvede, liderler, vadesi gelen tahvillerin yedi yıldan 15 yıla kadar ertelenmesine, hazine bonolarının ikinci el piyasada işlem görmesine, Avrupa Finansal İstikrar Fonu kredilerindeki faizlerin yüzde 3,5 ile sınırlandırılmasına ve Yunanistan’a yeni bir kurtarma paketi uygulanmasına karar verdi.
-
1-12 Ağustos
Troyka, mali yardım kapsamında Portekiz’e ilk inceleme ziyaretini gerçekleştirdi.
2 Ağustos
İspanya ve İtalya’nın 10 yıl vadeli tahvilleri, Avro Alanı’nda rekor seviyede değer kaybetti.
23 Ağustos
İspanya’da “Altın Kural” kabul edilerek, ülkenin kamu borçlarına anayasal limit getirildi.
-
6 Eylül
İtalya’da işçi sendikaları, hükümetin yeni bir dizi kemer sıkma önlemini içeren yasa teklifini protesto amacıyla genel greve gitti.
10 Eylül
ABD’nin finansal kalbi Wall Street‘te, Kanadalı aktivist grup Adbusters tarafından Occupy Wall Street (Wall Street’i İşgal Et) eylemleri başlatıldı. Arap Baharı’ndan etkilenerek başlatılan eylemlerde, protestocuların sloganı “Biz %99’uz” oldu. Eylemler kısa sürede tüm ABD’ye ve dünyaya yayıldı.
14 Eylül
İtalya Parlamentosu, 54 milyar avro tutarındaki mali önlemler paketine ilişkin güvenoyu aldı.
15 Eylül
|Avro Grubu|, Avro Alanı’nda ekonomik yönetişimin güçlendirilmesine yönelik Altılı Paket üzerinde anlaşmaya vardı.
16 Eylül
İspanya, 2008’de kaldırdığı varlık vergisini tekrar uygulamaya aldı.
19 Eylül
S&P, İtalya’nın kredi notunu beş yılda ilk defa düşürerek A’dan A+’ya indirdi.
28 Eylül
Avrupa Komisyonu, finansal işlemlerden alınması öngörülen ortak bir vergi sistemi ile ilgili yönerge tasarısı sundu.
-
3 Ekim
Moody’s, İtalya’nın kredi notunu son 20 yıl içerisinde ilk defa Aa2’den A2’ye düşürdü.
3-4 Ekim
AB’de ve Avro Alanı’nda ekonomik istikrarın sağlanması, güvenin tesis edilmesi ve gelecekte oluşacak krizlerin önlenmesi amacıyla mevzuat düzenlemeleri içeren Altılı Paket, AB Konseyi tarafından kabul edildi.
7 Ekim
Fitch, İspanya’nın kredi notunu AA+’dan AA-’ye düşürdü.
Fitch, İtalya’nın kredi notunu AA-’den A+’ya düşürdü.
13 Ekim
Slovakya’nın onayının ardından, Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF)’nun genişletilmesine karar verildi.
15 Ekim
Wall Street protestoları Avrupa’ya da sıçrayarak küresel eyleme dönüştü. Dünya başkentlerinde on binlerce insan, ekonomik krizin sorumlusu olarak gösterdikleri politikacıları ve bankaları protesto etti.
21 Ekim
Papandreou, son mali önlemler paketine ilişkin olarak Yunanistan Parlamentosu’ndan onay aldı.
26-27 Ekim
AB liderleri, 21 ayda 14 zirve gerçekleştirdi ve AB’nin geçici kurtarma fonunun kapasitesinin 1 trilyon avroya çıkarılması; Yunanistan bonolarında yüzde 50 seviyesinde kesintiye gidilmesi (saç tıraşı); Avrupa bankalarının 106 milyar avro yeni sermaye artırımı ile Yunanistan’a 130 milyar avroluk yeni bir yardım paketi konusunda anlaşmaya vardı.
31 Ekim
Papandreou, Yunanistan’a verilmesi öngörülen ikinci kurtarma paketine ilişkin referanduma gitme çağrısında bulundu. Yunanistan bonolarının faizleri yüzde 84,7 ile rekor seviyeye ulaştı.
-
1 Kasım
AMB Başkanı Mario Draghi, resmen göreve başladı.
2 Kasım
Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Yunanistan’ın Avro Alanı’nda kalıp kalmayacağına karar vermesi gerektiğini söyleyen, referendumda kurtarma paketinin onaylanmaması halinde AB liderlerinin bu ülkeye mali yardımı keseceklerini açıklayan sert bir açıklama yaptı.
3 Kasım
Papandreou, kurtarma paketini referanduma götürme kararından vazgeçti. G-20 Zirvesi’nde, Türkiye’nin 2015’te Başkanlığı devralacağı açıklandı.
7 Kasım
Yunanistan’da geçici hükümetin başına, AMB eski Başkan Yardımcısı Lukas Papadimos getirildi.
12 Kasım
İtalya Başbakanı Berlusconi, kemer sıkma paketinin kabulünün ardından istifa etti.
15 Kasım
Avrupa Parlamentosu AB’deki birey ve yasal kuruluşlara çıplak açığa satışı yasaklayan Tüzüğü kabul etti.
16 Kasım
Berlusconi’nin istifasının ardından, Avrupa Komisyonu Eski Üyesi Mario Monti, İtalya Başbakanı olarak atandı.
20 Kasım
İspanya’da yapılan erken genel seçimleri, Mariano Rajoy kazandı.
23 Kasım
Avrupa Komisyonu, Avro Alanı’nda ortak tahvil çıkarılmasına ilişkin önerilerini içeren İstikrar Tahvilleri (Avrupa Tahvilleri) konusunda bir Yeşil Kitap yayımladı.
Avrupa Komisyonu, Avro Alanı’nda bütçe gözetim mekanizmalarının ve ekonomik entegrasyonun güçlendirilmesini amaçlayan ve İkili Paket olarak adlandırılan iki tüzük taslağını sundu.
Fitch, Türkiye’nin BB+ olan kredi notunu teyit ederken, not görünümün pozitiften durağana çevirdi.
28 Kasım
AB - ABD Zirvesi’nde, küresel ekonomik ve mali krize karşın ABD ve AB’de büyümeyi canlandırmak ve istihdam yaratmak için ikili ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ve bir ticaret anlaşmanın çerçevesinin hazırlanması için bir çalışma grubu oluşturuldu.
-
8-9 Aralık
AB Zirvesi’nde liderler, ekonomi politikalarının koordinasyonunun ve mali disiplinin güçlendirilmesine yönelik yeni bir mali sözleşme hazırlanması ve ESM’nin yürürlüğe giriş tarihinin öne alınması konusunda uzlaşmaya vardı. Liderler ayrıca, Avro Alanı’nın borç krizinin aşılmasını amaçlayan sıkı mali birlik sağlanması için Avro Alanı üyesi 17 ülke ile bölgeye üye olmayan AB üyesi dokuz ülke arasında yeni bir hükümetler arası anlaşmanın oluşturulması hususunda anlaştı.
13 Aralık
|İstikrar ve Büyüme Paktı| ’nın güçlendirilmesi amacıyla hazırlanan Altılı Paket yürürlüğe girdi.
16 Aralık
Avrupa Merkez Bankası (AMB), ilk üç yıllık uzun vadeli refinansman operasyonu nu gerçekleştirdi.
19 Aralık
|Avro Grubu|, Uluslararası Para Fonu (IMF) kaynaklarına 150 milyar avro ilave katkı yapılmasına karar verdi.
22 Aralık
İtalya’nın yeni teknokrat hükümetinin sunduğu kemer sıkma paketi, Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’da da onaylandı.